search icon

Διεθνή

Σύμφωνο για την ασφάλεια υπέγραψαν Σούνακ και Ζελένσκι – Απειλεί τη Βρετανία ο Μεντβέντεφ (tweets + pic)

Η συμφωνία επισημοποιεί ένα φάσμα υποστήριξης που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει - Για κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Συμφωνία για την ασφάλεια υπέγραψαν σήμερα στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε συνέχεια της συμφωνίας της Ομάδας των Επτά (G7) να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας.

Μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Ζελένσκι, ενώ τα μεταδίδουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Βρετανία, η συμφωνία «επισημοποιεί ένα φάσμα υποστήριξης που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της ιατρικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας».

Ο Σούνακ επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο για να ανακοινώσει την αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και θαλάσσιων drones.

Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Κιέβου κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής και ο Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει την υποστήριξή της το επόμενο οικονομικό έτος στα 3,19 δισεκατομμύρια δολάρια, μία αύξηση κατά 200 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Βρίσκομαι στην Ουκρανία για να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα. Η υποστήριξή μας δεν κλονίζεται και δεν θα κλονιστεί» έγραψε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία για το Κίεβο στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου καθώς οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθυστερήσει δύο μεγάλα πακέτα βοήθειας.

Το Κίεβο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βρετανία δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από οποιοδήποτε κράτος, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία.

«Το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται για την άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Άμεση η απάντηση Μετβέντεφ – Προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη βρετανικής στρατιωτικής δύναμης θα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία ως κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε το σχόλιο αυτό αποκρινόμενος στην επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο.

«Ελπίζω οι αιώνιοι εχθροί μας -οι υπερόπτες Βρετανοί- να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη μιας επίσημης στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία θα είναι κήρυξη πολέμου κατά της χώρας μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ, του οποίου οι συχνές και σκληρές δημόσιες δηλώσεις συνιστούν μια ένδειξη της σκέψης των γερακιών στο Κρεμλίνο, ρωτήθηκε επίσης πώς θα αισθανόταν η δυτική κοινή γνώμη αν η αντιπροσωπεία του Σούνακ δεχόταν πυρά από πυρομαχικά διασποράς στο κέντρο του Κιέβου, κάτι το οποίο πρόσφατα συνέβη σε Ρώσους αμάχους στην πόλη Μπέλγκοροντ.

Το Μπέλγκοροντ το οποίο βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έχει πληγεί από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)τους τελευταίους μήνες.

Στο περιστατικό της 30ής Δεκεμβρίου στο οποίο αναφέρθηκε ο Μενβέντεφ, η τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, και 11 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, η οποία το περιέγραψε ως «άνευ διακρίσεων» ουκρανική επιδρομή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης RBC-Ukraine, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Μπέλγκοροντ απαντώντας στους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Ο Μεντβέντεφ εμφανίσθηκε ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής όταν ήταν πρόεδρος την περίοδο 2008-2012, αλλά τώρα παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο σκληρά γεράκια του Κρεμλίνου κατά της Δύσης.

Διαβάστε ακόμη

Yπερσυγκέντρωση, μη βιώσιμες κοινότητες και ο εκρηκτικός συνδυασμός «γήρανσης και υπεργηρίας» – Οι κρυφές νάρκες του δημογραφικού

Παραλίες: Τι αλλάζει στην αξιοποίησή τους με το νέο πλαίσιο

Νέο ΑΜΚΑ: Πότε έρχεται και πώς ενεργοποιείται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version