search icon

Διεθνή

Συμφωνία Πούτιν – Μακρόν – Σολτς για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης - «Ανάσα» για διεθνές εμπόριο και τιμές των τροφίμων

Σε συμβιβαστική λύση για την εκ νέου έναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του κύματος ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Εμανουήλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 80 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών δια θαλάσσης.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων, η οποία έχει δημιουργηθεί για την προστασία των κατειλημμένων ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες.  

Η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις ροές σιτηρών, δεδομένου ότι η Ουκρανία αποτελεί μία από τις βασικές χώρες – παραγωγούς. Εξαιτίας του πολέμου, ωστόσο, οι εξαγωγές είχαν περιοριστεί στο 1/4 των επιπέδων του 2021, με αποτέλεσμα οι τιμές στις διεθνείς αγορές να πραγματοποιούν διαδοχικά άλματα.

Μάλιστα, αυτή η κατάσταση είχε εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στις ανατιμήσεις των σιτηρών.

Οι τρεις ηγέτες, παράλληλα,, συμφώνησαν στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας. 

Όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.  Κάλεσαν δε, τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση.

Χαιρέτισαν πάντως, τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού. 

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)

Exit mobile version