Ως ιστορική στιγμή για τη διευθέτηση θεμάτων διακυβέρνησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως εκλαμβάνεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή περίπου 90 κράτη μέλη διεθνώς με στόχο τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα απάτης. Στις χώρες της συμφωνίας εντάσσεται και η ΕΕ, ωστόσο αισθητή είναι η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Διαπραγματευτήκαμε τους πρώτους παγκόσμιους κανόνες στο digital εμπόριο» ανακοίνωσε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του με ανάρτηση του στο X, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις εκπροσωπώντας την Κομισιόν και την ΕΕ. Για κομβικής σημασίας συμφωνία έκανε λόγο και η βρετανική κυβέρνηση.

Το deal ήρθε μετά από πέντε χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με βασικούς συντονιστές την ΕΕ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Σιγκαπούρη. Σε αυτή εντάσσονται συνολικά 91 από τα 166 κράτη μέλη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης επίσης της Κίνας, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

Το πακέτο των κανόνων, που έχει σαν στόχο να προστατεύει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις επικεντρώνεται:

– Στην διευκόλυνση των διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών
– Την μείωση των εμποδίων στο ηλεκτρονικό εμπόριο
– Tην προώθηση της καινοτομίας στο e-commerce

Για το σκοπό αυτό δεσμεύει τα κράτη μέλη στη δρομολόγηση όλων των σχετικών τελωνειακών εγγράφων που απαιτούνται μόνο ηλεκτρονικά, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναγνωρίζοντας τα ηλεκτρονικά έγγραφα και κυρίως τις ηλεκτρονικές υπογραφές (e-signatures).

Παράλληλα οριοθετεί κανόνες και δικλείδες ασφαλείας που αφορούν online απάτες και παραπλανητικές πληροφορίες που αφορούν προϊόντα που διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, επέλεξαν σε πρώτη φάση να μην ενταχθούν στη συμφωνία κρίνοντας πως το κείμενο χρίζει περαιτέρω επεξεργασίας κυρίως όσον αφορά εξαιρέσεις σε ζητήματα ασφαλείας. Όμως, δήλωσαν – μέσω της μόνιμης πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Μαρία Πάγκαν – πως θα συνεχίσουν να συζητούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη διάφορες εκκρεμότητες που θεωρούν ότι υπάρχουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειωτέον πως το ηλεκτρονικό εμπόριο αναλογεί πλέον περίπου στο 25% του παγκόσμιου εμπορίου, παρουσιάζοντας δε, συνεχή ανάπτυξη έναντι του παραδοσιακού εμπορίου.

Η ίδια η ΕΕ είναι σε κυρίαρχη θέση παγκοσμίως στο πεδίο των ηλεκτρονικών παραδόσεων υπηρεσιών, οι οποίες απέφεραν 1,3 τρισ. ευρώ το 2022, ήτοι δηλαδή το 54% του συνόλου του εμπορίου της ΕΕ στον κλάδο των υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Γιατί τελείωσε το ράλι της AI – Ποιες είναι οι νέες επιλογές των επενδυτών (γραφήματα) 

Επίδομα Παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Fed: Αναμένεται να δώσει σήμα για μια πρώτη μείωση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ