Σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, θα τα δημοσιεύσει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα της Οξφόρδης με επικεφαλής την Σάρα Γκίλμπερτ, κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά διαρκεί 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες.
Η Σάρα Γκίλμπερτ δηλώνει αισιόδοξη και πιστεύει πως ίσως η ομάδα της να έχει ετοιμάσει το «χρυσό εμβόλιο». Τα τρίδυμα παιδιά της Γκίλμπερτ, ηλικίας 21 ετών, φοιτητές βιοχημείας, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην δοκιμή του πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η ίδια λέει πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, καθώς δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Δούλευε όλο το 24ωρο, όπως όλοι όσοι προσπαθούν να βάλουν τέλος σε μία πανδημία και σε κάθε περίπτωση δεν ανησυχούσε για να παιδιά της. Ο λόγος; Όπως λέει η ίδια «Γνωρίζουμε το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών και γνωρίζουμε την δόση που πρέπει να δώσουμε, γιατί το έχουμε κάνει πολλές φορές πριν. Προφανώς κάνουμε δοκιμές ασφαλείας, αλλά δεν ανησυχούμε».
Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα ότι τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα δημοσιεύσει τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca για την ασθένεια SARS-CoV-2, όπως είναι η αποδεκτή επιστημονικά ονομασία του νέου κορωνοιού ( COvid-19).
Η ομάδα της Οξφόρδης έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, και να “τρέξει” περαιτέρω μελέτες στον πλανήτη. Η AstraZeneca συμφώνησε να μην διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να φτάσει τα 2 δισ. δόσεις» σημειώνει το Bloomberg.
Η ομάδα της Οξφόρδης έχει έναν πολύ ισχυρό αμερικανικό αντίπαλο. Η ανακοίνωσή του βρετανικού πανεπιστημίου ακολούθησε την ανακοίνωσή της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Moderna μέσω της New England Journal of Medicine, για τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας κατά του κορωνοϊού που με τη σειρά της προκάλεσε ευφορία στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ . Η μετοχή της εν λόγω εταιρείας εκτινάχθηκε κατά 10,2% και η αισιοδοξία υπερίσχυσε των δυσοίωνων εξελίξεων στις σχέσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον.Πρόκειται για ένα τύπο mRNA εμβολίου.
Η ομάδα της Σάρα Γκίλμπερτ θα ξεκινήσει τις τελικές κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του COVID 19 τον Σεπτέμβριο όμως η Moderna φαίνεται να διατηρεί τα πρωτεία καθώς ήδη ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία στα τέλη Ιουλίου.
Στη μάχη για την πρωτιά και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna εχει ηδη ανακοινωσει ότι το εμβόλιο της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου. Η Φάση I της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού – δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό – στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή που δημοσίευσε η επιθεώρηση New England Journal of Medicine
Η Moderna γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που φθάνει σε αυτό το στάδιο. Στην τελική φάση των δοκιμών του εμβολίου θα λάβουν μέρος 30.000 άνθρωποι και οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων ενώ οι υπόλοιποι 15.000 θα λάβουν placebo .
Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε διαφορετικά σημεία ανάπτυξης βρίσκονται περίπου 140 εμβόλια ανά τον κόσμο. Εξ αυτών, 13 υποψήφια εμβόλια είναι σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής δοκιμής: Πέντε στην Κίνα, τρία στις ΗΠΑ, δύο στη Βρετανία και από ένα σε Αυστραλία, Γερμανία και Ρωσία.
Κάποια από αυτά βασίζονται σε τεχνολογίες DNA ή RNA, δηλαδή παράγουν τμήματα του ιού μετά τον εμβολιασμό μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από 12 με 18 μήνες.