search icon

Διεθνή

Σημαντικές αλλαγές για το Messenger – Πώς θα φαίνεται η δημοφιλής εφαρμογή από εδώ και στο εξής

Η Meta θα επεκτείνει την κρυπτογράφηση στο Messenger σε κλήσεις και μηνύματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – Τι λέει ο Ζούκερμπεργκ

Η Meta δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι προσωπικές κλήσεις και συνομιλίες κάθε χρήστη του Messenger θα κρυπτογραφούνται από προεπιλογή, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική ενημέρωση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που καθιστά την υπηρεσία πιο παρόμοια με το αδελφό της WhatsApp.

Λόγω της τεχνολογίας κρυπτογράφησης «κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Meta, δεν μπορεί να δει τι στέλνεται ή λέγεται, εκτός αν επιλέξετε να μας αναφέρετε ένα μήνυμα», έγραψε η Λορεντάνα Κρισάν, επικεφαλής του Messenger, σε συνοδευτική ανάρτηση στο blog.

Η Κρισάν δήλωσε ότι θα χρειαστεί απροσδιόριστο χρονικό διάστημα για να κρυπτογραφήσει η Meta όλες τις συνομιλίες του Messenger και ότι η εταιρεία βασίστηκε σε διάφορες «κρυπτογραφικές αρχές» για να ενημερώσει τη στρατηγική της, συμπεριλαμβανομένης μιας που αναπτύχθηκε εσωτερικά και μιας άλλης που χρησιμοποιείται από τη δημοφιλή εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, σύμφωνα με το CNBC.

Από το 2016, οι χρήστες του Messenger μπορούσαν να επιλέξουν αν θέλουν τη διασφάλιση των συνομιλιών τους μέσω μιας διαδικασίας που αναφέρεται ως κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, η οποία κωδικοποιεί τις επικοινωνίες των ανθρώπων, ώστε τρίτοι να μην μπορούν να κρυφακούσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα. Αν και η άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Meta, το WhatsApp, χρησιμοποιεί επίσης κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, οι υποστηρικτές της ιδιωτικότητας θεωρούν γενικά ότι το Signal είναι μια πιο ασφαλής υπηρεσία επικοινωνίας, επειδή συλλέγει λιγότερα δεδομένα χρηστών.

«Μετά από χρόνια εργασίας για την ανοικοδόμηση του Messenger, ενημερώσαμε την εφαρμογή με προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για όλες τις προσωπικές κλήσεις και τα μηνύματα», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη. «Τεράστια συγχαρητήρια στην ομάδα για την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος».

Το 2019, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης «θα φέρει τεχνολογία κρυπτογράφησης σε όλες τις ιδιωτικές επικοινωνίες στην οικογένεια εφαρμογών της, υπογραμμίζοντας μια σημαντική ώθηση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, την οποία το στέλεχος απέδωσε στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες στις οποίες οι άνθρωποι θέλουν να συνδέονται ιδιωτικά στο ψηφιακό ισοδύναμο του σαλονιού».

«Πιστεύω ότι το μέλλον της επικοινωνίας θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές, κρυπτογραφημένες υπηρεσίες, όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτά που λένε ο ένας στον άλλον παραμένουν ασφαλή και ότι τα μηνύματα και το περιεχόμενό τους δεν θα παραμείνουν για πάντα», δήλωσε τότε ο Ζούκερμπεργκ.

Ο Ζούκερμπεργκ περιέγραψε λεπτομερώς το όραμά του για το Facebook που επικεντρώνεται περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, μετά από μια σειρά από λάθη με την προστασία των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου Cambridge Analytica που έπληξε τη φήμη της εταιρείας.

Με την πάροδο των ετών, η Meta έκανε το ντεμπούτο της με περισσότερες ενημερώσεις που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ορισμένων χρηστών του Instagram σε μερικές χώρες να επιλέξουν την κρυπτογράφηση των άμεσων μηνυμάτων τους μέσω μιας δοκιμής το 2021.

Το 2022, η Meta διεξήγαγε μια δοκιμή στο Messenger που επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των κρυπτογραφημένων από άκρο σε άκρο συνομιλιών τους σε περίπτωση που χρειάζονταν πρόσβαση σε αυτές σε άλλη συσκευή. Αν και η δοκιμή έγινε λίγο μετά την παροχή ιστορικού συνομιλιών του Messenger από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης στις αστυνομικές αρχές της Νεμπράσκα που ερευνούσαν μια υποτιθέμενη παράνομη άμβλωση στην πολιτεία, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε τότε ότι δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.

Η τελευταία ανακοίνωση της Meta για την κρυπτογράφηση πιθανότατα θα προστεθεί σε μια συνεχιζόμενη συζήτηση που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να διεξάγουν έρευνες, όπως φάνηκε το 2016, όταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ήθελε η Apple να αναπτύξει λογισμικό για να βοηθήσει στη συνέχεια να ξεκλειδώσει το iPhone των υπόπτων που συμμετείχαν σε μια μεγάλη ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Η Apple αρνήθηκε να συμμορφωθεί, λέγοντας τότε: «Οι ίδιοι μηχανικοί που κατασκεύασαν ισχυρή κρυπτογράφηση στο iPhone για να προστατεύσουν τους χρήστες μας, ειρωνικά, θα έδιναν εντολή να αποδυναμώσουν αυτές τις προστασίες και να κάνουν τους χρήστες μας λιγότερο ασφαλείς».

Πιο πρόσφατα, οι ηγέτες των WhatsApp και Signal δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες τους δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν οι νομοθέτες θέσπιζαν νόμους που θα αποδυνάμωναν την κρυπτογράφηση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκε ότι η ώθηση της κρυπτογράφησης της Meta θα καθιστούσε πιο δύσκολο τον εντοπισμό διαδικτυακών δραστηριοτήτων παιδικής κακοποίησης.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

Η κρίσιμη ημέρα (για το Μ.Μ), οι Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό, οι μπίζνες του Ρήγα στην Ενέργεια και οι γκρίνιες για τον νόμο Τσακλόγλου

Μηχανή παραγωγής οφειλών το Δημόσιο – Ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version