search icon

Διεθνή

Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στον ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση

Κατεστραμμένες οι υποδομές της Ουκρανίας - «Κλειστή» παραμένει η  Μαύρη Θάλασσα - Πορείες και κοινωνικές αναταραχές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της έλλειψης φαγητού 

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την «πολύτιμη» δίοδο της Θάλασσας του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας, μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια και δημιουργώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο. Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, περίπου 20 εκατομμύρια τόνου σιτηρών παραμένουν «αποκλεισμένοι» στα ουκρανικά σιλό. Οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στα ύψη και η παγκόσμια κοινότητα ήδη καλείται να αντιμετωπίσει μία δριμύτατη επισιτιστική κρίση.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως «όπλο» γεωπολιτικής πίεσης, κρατώντας ομήρους δισεκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία έχει καταφέρει να σταματήσει το διεθνές εμπόριο στην Μαύρη Θάλασσα και να παγιδεύσει τις αναγκαίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ουκρανικές εξαγωγές.

Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς μέσω του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ, Vassily Nebenzia ήταν άμεση, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση».

Ο Νebenzia τόνισε πως «υποστηρίζετε πως δεν επιτρέπουμε την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της θαλάσσιας οδού. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ουκρανία και όχι η Ρωσία έχει μπλοκάρει 75 πλοία στα λιμάνια του Νικολάεφ, της Χερσώνας, του Τσέρνομορσκ, της Μαριούπολης, του Οτσάκοφ, της Οδησσού και του Γιούζνι ενώ έχει ναρκοθετήσει τη θάλασσα». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως εάν το πρόβλημα αυτό δε λυθεί, η ρωσική πλευρά δε θα δεχθεί διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης, ενώ ανέφερε πως η Ρωσία παραμένει υπεύθυνη εξαγωγέας τροφίμων και ενέργειας.

Σοδειές και κυρώσεις

Η Ρωσία αναμένει σοδειά-ρεκόρ φέτος, ενώ έχει τη δυνατότητα εξαγωγής 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την 1η Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους μέσω του λιμανιού του Νοβοροσίσκ. Παράλληλα, ο Nebenzia τόνισε πως η Ρωσία έχει την ικανότητα εξαγωγής 22 εκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως οι 10.000 και πλέον κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν δυσκολέψει τις τραπεζικές συναλλαγές: «Εάν δε θέλετε να άρετε τις κυρώσεις σας, γιατί μας κατηγορείτε για την επισιτιστική κρίση; Γιατί πρέπει να υποφέρουν οι φτωχότερες χώρες λόγω της ανεύθυνης γεωπολιτικής σας στρατηγικής;».

Η ανταπάντηση του Blinken ήταν καταδικαστική. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «οι κυρώσεις δεν μπλοκάρουν τα λιμάνια, δεν καταστρέφουν τις υποδομές, τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας. Η Ρωσία ευθύνεται για όλα αυτά. Οι κυρώσεις δεν αδειάζουν τα ουκρανικά σιλό και δεν κλέβουν ουκρανικά γεωργικά μηχανήματα».

Ο Blinken υπογράμμισε πως οι κυρώσεις της Δύσης δεν επηρεάζουν την εξαγωγή τροφίμων, σπόρων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Το ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του Οργανισμού, David Beasley, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μία ιστορική κρίση στις τιμές των τροφίμων η οποία έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πορείες διαμαρτυρίας κα κοινωνικές ταραχές σε ορισμένες χώρες. Υπογράμμισε, μάλιστα πως η κρίση θα αυξήσει το ποσοστό των λιμοκτονούντων πολιτών παγκοσμίως από τα 276 εκατομμύρια στα 323 εκατομμύρια: «Ήδη βλέπουμε πορείες διαμαρτυρίας και συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Πακιστάν και το Περού. Οι κοινωνίες της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, του Τσαντ είναι ήδη αποσταθεροποιημένες λόγω της έλλειψης τροφίμων. Οι ηγέτες των χωρών πρέπει να αντιδράσουν και να κάνουν τα πάντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Figaro: Ελλάδα και Βρετανία ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το διαζύγιο των $922 εκατ. δημιούργησε την ακριβότερη συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ανακαλεί δωρεά ύψους 4 εκατ. ευρώ προς το υπ. Πολιτισμού – Τι συνέβη

Exit mobile version