search icon

Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ: Ο νέος προστάτης του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου – Τι είπε στην APEC

Οι δεσμεύσεις και οι προειδοποιήσεις του Κινέζου προέδρου καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την προεδρία Τραμπ- Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, το παγκόσμιο δίκτυο υποδομών και η «μαλακή» αντίδραση προς την ΕΕ

Μαθήματα ελεύθερου εμπορίου παρέδωσε στους συνομιλητές του ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που πραγματοποιήθηκε στη Λίμα του Περού. 

Με την αντίστροφη μέτρηση για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ -και την απειλή για δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα- να έχει ξεκινήσει, ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «θα συνεργαστεί» με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην ομιλία του κεκλεισμένων των θυρών στους υπόλοιπους ηγέτες της APEC προειδοποίησε για τις προκλήσεις που απορρέουν από «τη γεωπολιτική, τη μονομέρεια και τον αυξανόμενο προστατευτισμό».

Στην ομιλία του  που διαβάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των CEO του APEC, από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάο, ο Σι Τζινπίνγκ ήταν ακόμα πιο αιχμηρός.

«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταραχής και αλλαγών, η μονομέρεια και ο προστατευτισμός εξαπλώνονται, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενταθεί» είπε. «Η παρεμπόδιση της οικονομικής συνεργασίας με διάφορα προσχήματα, η επιμονή στην απομόνωση του αλληλοεξαρτώμενου κόσμου, αντιστρέφει την πορεία της ιστορίας. Η Κίνα θα εφαρμόσει πιο ανεξάρτητες και μονομερείς πολιτικές ανοίγματος, θα επεκτείνει το δίκτυο των υψηλών προδιαγραφών ζωνών ελεύθερου εμπορίου που αντιμετωπίζει ο κόσμος και θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την πόρτα στην Κίνα» δεσμεύτηκε.

Προς επίρρωση των όσων είπε, ο Σι απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μεταξύ αυτών είναι η άρση όλων των περιορισμών των ξένων επενδύσεων στη μεταποίηση, η μείωση των περιορισμών (από 31 σε 29) στους άλλους τομείς επενδύσεων και η άρση της υποχρέωσης για visa για τους ξένους επενδυτές.

Επεκτείνονται υποδομές και FTAs

Ο Σι συνοδευόταν από εκατοντάδες Κινέζους επιχειρηματίες στο ταξίδι του στο Περού, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να επεκτείνει τους εμπορικούς δεσμούς με την πλούσια σε πόρους Λατινική Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σι εγκαινίασε ένα μέγα- λιμένα (megaport) στο Chancay του Περού, που θα δημιουργήσει νέους εμπορικούς δρόμους παρακάμπτοντας πλήρως τη Βόρεια Αμερική. Το 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργο που «τρέχει» η Cosco Shipping, είχε μετατρέψει ένα μικρό ψαροχώρι σε ένα διεθνές κέντρο εφοδιασμού. Η κυβέρνηση του Περού προσδοκά ότι το λιμάνι θα δημιουργήσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων και θα μετατρέψει τις παράκτιες πόλεις σε «ειδικές οικονομικές ζώνες» με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προσελκύουν επενδύσεις.

Η επένδυση στο Περού είναι ένα από τα παραδείγματα της προετοιμασίας του Πεκίνου για απεξάρτηση από τις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που γίνονται «όλο και πιο προστατευτικές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η χώρα έχει υπογράψει 28 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (Free Trade Agreements, FTAs), που καλύπτουν σχεδόν το 40% των εξαγωγών της, και αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται την υπογραφή ακόμα 12 FTAs.

«Η Κίνα θα προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα πιο ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για την ανάπτυξη. Η Κίνα θα επεκτείνει το παγκοσμίως προσανατολισμένο δίκτυο ζωνών ελεύθερου εμπορίου υψηλών προδιαγραφών» είχε πει ο Σι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η θεωρία και η πράξη

Αντίθετα, η Κίνα «βρίσκεται στα δικαστήρια» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  με την ΕΕ, μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβληθούν δασμοί στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, ενδεικτικό της αλλαγής της στάσης της κινεζικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι -παρότι αρχικά απείλησε με δασμούς σε ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά- προς το παρόν απέχει από την επιβολή αντι-δασμών, που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Όσο, πάντως, και να υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο, η Κίνα παραμένει μία παρεμβατική και προστατευτική οικονομία.

«Η Κίνα επιβάλλει περισσότερους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς, φόρους που εισάγουν διακρίσεις και περιορισμούς στην ασφάλεια των πληροφοριών από οποιαδήποτε άλλη χώρα με τεράστια διαφορά. Επιπλέον, η νομική και τεχνική υποδομή της Κίνας για τη διαδικτυακή λογοκρισία παραμένει διάχυτη και εμποδίζει όχι μόνο το πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο, αλλά και την πλειονότητα των ξένων εμπορικών πλατφορμών και διαμεσολαβητών» αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (ECIPE) για τον «τεχνολογικό προστατευτισμό της Κίνας.»

Nέα μελέτη του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία καταγράφει ότι το Πεκίνο επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες βιομηχανίες του, ιδίως σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα ή η αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνολικές επιδοτήσεις της Κίνας κυμαίνονται από τρεις έως εννέα φορές ψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Οι συγγραφείς της έκθεσης καταδεικνύουν ότι  πάνω από το 99% των εισηγμένων εταιρειών στην Κίνα έλαβαν άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις το 2022.

Οι επιχορηγήσεις συνήθως συνδυάζονται με άλλα μέτρα στήριξης, όπως προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από ξένους επενδυτές και ευνοϊκή μεταχείριση στις δημόσιες συμβάσεις και τις διοικητικές διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη

Οι business του Πάρη Κυριακόπουλου στον τουρισμό και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία

Πόσα κεφάλαια ζητά η Βασιλεία IV από τις ελληνικές τράπεζες

ΑΔΜΗΕ: Κινεζική απόβαση της State Grid για επαφές υψηλού επιπέδου με τις ελληνικές αρχές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version