search icon

Διεθνή

Σφοδρό πλήγμα για τον αιγυπτιακό τουρισμό η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir

Η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία της Αιγύπτου, η οποία βασίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό

Η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία της Αιγύπτου, η οποία βασίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό, όπως υπογραμμίζει σε εκτενές του δημοσίευμα το France24.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, πρόκειται για το τρίτο αεροπορικό ατύχημα, σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο, στο οποίο «εμπλέκεται» η Αίγυπτος και μάλιστα σε μία περίοδο που προσπαθεί να πείσει τους τουρίστες να επιστρέψουν.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε τρομοκρατικό κτύπημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι είναι το δεύτερο δυσάρεστο γεγονός, μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Οκτώβριο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ανεξάρτητα του ποια είναι η αιτία για την κατάρριψη, είναι βέβαιο – τονίζει το France24 – ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια της Αιγύπτου να επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία.

«Η Αίγυπτος επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα, μέσω της κατάρριψης ενός αεροσκάφους των εθνικών της αερογραμμών. Σαφώς δεν πρόκειται για μία ευχάριστη είδηση», τονίζει ο Amr Adly, οικονομολόγος στο Carnegie Middle East Centre στο Κάιρο και προσθέτει «αυτό θα παρατείνει τα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο».

Από την Αραβική Άνοιξη του 2011 έως και σήμερα τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αιγύπτου έχουν υπάρξει… πεδία μάχης και ως εκ τούτου μόνο οι εξαιρετικά τολμηροί τουρίστες επιλέγουν να τα επισκεφθούν.

«Όλα όσα έχουν συμβεί βλάπτουν τον τουριστικό τομέα και ταυτόχρονα αναβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, από τη στιγμή που τα έσοδα από τον τουρισμό δεν ενισχύονται», εκτιμά ο Hany Farahat, οικονομολόγος στο CI Capital.

Τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν 15% το 2015, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται υπό πίεση έχοντας προσγειωθεί στο επίπεδο των 17 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο από 36 δισ. δολάρια που ήταν το 2010.

«Οι αφίξεις τουριστών «βούλιαξαν» το 2011 και μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν. Το πρόσφατο γεγονός θα πλήξει αυτήν την προσπάθεια και μάλλον δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για 20 εκατ. ξένους τουρίστες έως το 2020», προσθέτει ο Kinda Chebib, αναλυτής της Euromonitor International.

Exit mobile version