Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ρωσίας, καθώς οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου και οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες έπληξαν αισθητά τα δημόσια ταμεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα έφθασε στα 3,9 τρισ. ρούβλια (56 δισ. δολάρια) στον τελευταίο μήνα του 2022, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο 12μηνο να καθοριστεί στα 3,3 τρισ. ρούβλια, «σβήνοντας» το μικρό πλεόνασμα των προηγούμενων μηνών.
Σε τηλεοπτική του παρέμβαση, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, διευκρίνισε ότι το ετήσιο έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ. «Αυτοί οι δείκτες δεν είναι κακοί» σχολίασε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία κατέδειξαν ότι οι δαπάνες του 2022 ήταν αυξημένες κατά 1/3 σε σχέση με τις προ-πολέμου προβλέψεις. Τα υψηλά έσοδα από τις ενεργειακές πωλήσεις του α’ εξαμήνου, πάντως, συνέδραμαν στην εν μέρει βελτίωση του ισοζυγίου.
Από την άλλη πλευρά, στο β’ εξάμηνο, η επιβολή ανώτατου πλαφόν στην τιμή πώλησης ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες των G7 περιόρισε σημαντικά τα έσοδα του Κρεμλίνου, δεδομένης και της υποχώρησης των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων.
Γι’ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μείωση ή το «πάγωμα» των μη στρατιωτικών δαπανών, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2023 το έλλειμμα αναμένεται να καθοριστεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ. Πολλά βέβαια, θα εξαρτηθούν αφενός από το εμπόλεμο μέτωπο στην Ουκρανία, αφετέρου από τις διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας γίγαντας στο σταυροδρόμι των ηπείρων
Μοναδικό: Αυτή είναι η ναυτιλιακή που δίνει bonus μισθούς 50 μηνών στους εργαζομένους της