Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Ρουμανία, μετά την παραίτηση που υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων που έχει βιώσει η χώρα από την κατάρρευση του κομμουνισμού. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατά κυβερνητικού διατάγματος το οποίο αποποινικοποιεί σειρά αδικημάτων διαφθοράς της πολιτικής τάξης.
Με ανάρτησή του στο facebook, ο υπουργός, Φλορίν Ζιάνου, αιτιολογεί την παραίτησή του λέγοντας ότι αυτό ήταν «η πράξη ηθικής που έπρεπε να κάνει» για το καλό του παιδιού του.
«Πώς θα τον κοιτάξω στα μάτια και τι θα του πω έπειτα από χρόνια;», αναφέρει , μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφερόμενος στον γιο του. «Η Ρουμανία δεν αξίζει αυτό που συμβαίνει τώρα».
Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Σχεδόν 150.000 συγκεντρώθηκαν υπό συνθήκες δριμύτατου ψύχους έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι το απόγευμα της Τετάρτης.
Το κυβερνητικό διάταγμα που προβλέπει χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς, μαζί με ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση χάρης σε κρατούμενους, έχουν επικριθεί ως η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα κατά της διαφθοράς έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.
Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι
Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μόλις έναν μήνα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και του Νικολάι Τσαουσέσκου το 1989.
Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει τη διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ και η Κομισιόν έχει εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία της για τη χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα στην Ρουμανία απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης, προειδοποιώντας για υποχωρήσεις απέναντι στη διαφθορά.