Είναι κάτι που το έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια: Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών έρχεται όλο και πιο νωρίς.
Παραδοσιακά, γνωρίζαμε πως οι γιορτές διαρκούσαν το πολύ δύο εβδομάδες. Όμως πλέον, ο Δεκέμβριος θεωρείται ο μήνας αφιερωμένος στα Χριστούγεννα, με την εμπορευματοποίηση της γιορτής να υπαγορεύει, τα τελευταία χρόνια, την έναρξη των στολισμών και των εορταστικών εκδηλώσεων από τον Νοέμβριο.
Στις Φιλιππίνες, όμως, οι γιορτές διαρκούν τέσσερις μήνες. Όπως λέει στο CNBC ο Robert Blancaflor, πρόεδρος της εταιρείας εκδηλώσεων Robert Blancaflor Group στη Μανίλα, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη χώρα για όλους τους μήνες που τελειώνουν σε «‘βριος», δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Βέβαια, τα πάρτι δεν τελειώνουν τον Δεκέμβριο. «Ο πυρετός των Χριστουγέννων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», λέει η Marot Nelmida-Flores, καθηγήτρια φιλιππινέζικων σπουδών στο University of the Philippines Diliman.
Όμως, πρόκειται για «πρόσφατο φαινόμενο», όπως προσθέτει. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση της γιορτής.
Τα καταστήματα που αρχίζουν να πουλάνε εμπορεύματα που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα πολύ νωρίτερα είναι ένα φαινόμενο που συναντάται πλέον σε όλο τον κόσμο. Και ενώ σε πολλές χώρες επικρίνονται, οι Φιλιππινέζοι τα «αγκαλιάζουν».
Ένας ακόμα λόγος που ενισχύει τη χαρά των γιορτών είναι η επιστροφή των «balikbayan», των περίπου 2,2 εκατ. Φιλιππινέζων που δουλεύουν στο εξωτερικό. Οι Φιλιππινέζοι μετανάστες έστειλαν σχεδόν 30 δισ. δολάρια πίσω στην πατρίδα τους το 2020, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Όμως φέτος, πολλοί από αυτούς, που δουλεύουν σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, δεν θα ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας.
Πολλές οικογένειες θα γιορτάσουν και φέτος με τους αγαπημένους τους μέσω βιντεοκλήσης. Αλλά τα Χριστούγεννα θα είναι εκεί – για 4 μήνες…
Διαβάστε ακόμη
Η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα απειλούν τις αγορές
Όμιλος Goldair: Τα μεγάλα στοιχήματα και η είσοδος σε νέες αγορές