Στην αντικατάσταση του επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις αναταράξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στα κορυφαία οικονομικά ιδρύματα της χώρας. Ο «χορός» των παραιτήσεων ξεκίνησε χθες με τον επικεφαλής του πρώην τραπεζίτη της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, από τη θέση του γενικού διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
O Μεχμέτ Χακάν Ατίλα
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τον Ζαφέρ θα αντικαταστήσει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο ο Αρντά Ερμούτ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας, όπως δημοσιεύθηκε νωρίς το πρωί την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomber
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος ήταν επίσης μέλος του ΔΣ του ταμείου μέχρι το Νοέμβριο και μέλος του ΔΣ. του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, Turkish Airlines, από το 2019.
O Ζαφέρ Σονμέζ
Χθες, παραιτήθηκε ο καταδικασθείς πρώην τραπεζίτης της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του κρατικού ταμείου επενδύσεων της Τουρκίας.
Και τα δύο στελέχη είχαν διορισθεί υπό την ηγεσία του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και πρώην υπουργού Οικονομικών επί μια διετία μέχρι και την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.
Το κρατικό επενδυτικό fund της Τουρκίας συγκροτήθηκε το 2016, με τον ρόλο του να αφορά μεγάλες επενδύσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα.
Σε αντίθεση με την παραίτηση του Αλμπαϊράκ που είχε ως συνέπεια το ράλι της λίρας, αλλά και έναν μίνι ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Ερντογάν, οι τελευταίες αυτές αποχωρήσεις σηματοδοτούν έναν νέο κύκλο αλλαγών στο ανώτατο επίπεδο ιεραρχίας σε νευραλγικούς οικονομικούς οργανισμούς.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο ιδρύθηκε το 2016 και είχε αναλάβει τη δέσμευση να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση επενδύσεων που θα ήταν πολύ μεγάλες για τον ιδιωτικό τομέα.
Το τουρκικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο ανήκουν διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο σε 23 εταιρείες, μεταξύ αυτών οι Ziraar Bank, Halkbank, VarifBank, χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, Turkish Airlines, οι τηλεπικοινωνίες Turkcell και Turk Telekom και η εταιρεία φυσικού αερίου Botas.
Η παραίτηση Ατίλα και το σκάνδαλο της Halkbank
Ο Ατίλα είχε καταδικασθεί από δικαστήριο στο Μανχάταν σε 32 μήνες φυλάκισης το 2018, για τοn ρόλο που διαδραμάτισε σtην παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν. Η τουρκική τράπεζα Halkbank, στην οποία είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών με τις ίδιες κατηγορίες. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον είχε ορίσει γενικό διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Το τάιμινγκ των παραιτήσεων, ο αντιπερισπασμός Ερντογάν και η τρίτη θέση σε γκάλοπ
Οι παραιτήσεις από τις επιτελικές θέσεις της τουρκικής οικονομίας έρχονται λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας εντός των επόμενων ημερών. Με το νέο πρόγραμμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ευελπιστεί πως θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την τουρκική οικονομία.
Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Ατίλα συμπίπτει χρονικά μς τις προσπάθεις του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, φαίνεται ότι μαζεύονται αρκετά σύννεφα πάνω από τα ποσοστά δημοφιλίας του Τούρκου προέδρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας «Ακσόι» για τον Φεβρουάριο 2021, δείχνουν τη φθορά που έχει επέλθει στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο στρέφοντας αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο προεδρικών εκλογών στη Τουρκία, ο πολιτικός που συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων είναι ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 47,5%. Δεύτερος έρχεται ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου με 45,3% και τρίτος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 37%.
Το 61,5% όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση πιστεύει πως η Τουρκία τα πάει ολοένα και χειρότερα συνολικά σαν χώρα, ενώ το 17,6% θεωρεί πως πηγαίνει «μάλλον καλά». Το 77,9% θεωρεί προτεραιότητα την οικονομία, με την επίλυση της ανεργίας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και 62,1%, ενώ η ακρίβεια της καθημερινότητας βρίσκεται στην τρίτη θέση με 50,9%.
Διαβάστε ακόμη:
Υπ. Εργασίας: Μέχρι και τις 15 Μαρτίου θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων
MFS Investment Management: Το «old money» που απέκτησε το 5% του ΟΤΕ
Ελλάκτωρ: Παρατείνεται το call option για την αγορά του 12,5% των μετοχών Μπόμπολα