Η τουρκική λίρα σήμερα υποχώρησε σε νέο χαμηλό εννιαμήνου – η σχέση ανταλλαγής της με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε τις 6,17 λίρες για ένα δολάριο.
Οι καθημερινές πιέσεις των διεθνών αγορών στη λίρα οι οποίες εκδηλώνονται με πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος αντιμετωπίζονται από τις τουρκικές αρχές με αθρόες πωλήσεις δολαρίων από τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα.
Τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα του τουρκικού κράτους υπολογίζονται σε περίπου 8 δισεκ. δολάρια. Ενδεικτικά την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές έκαψαν περίπου τέσσερα δισ. Δολάρια προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της λίρας.
Ωστόσο ο Ερντογάν έχει βρει δημιουργικούς τρόπους για να αυγατίσει τα πυρομαχικά του – δηλαδή το ξένο συνάλλαγμα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.
Αφενός έχει διατάξει τις κρατικές τράπεζες να παρεμβαίνουν με το συνάλλαγμα που οι ίδιες διαθέτουν για τον εθνικό σκοπό της προστασίας της λίρας.
Αφετέρου, από προχθές ουσιαστικά έβαλε χέρι στα συναλλαγματικά διαθέσιμα όλων των εμπορικών τραπεζών της τουρκίας, αυξάνοντας το όριο των δολαρίων που αυτές μπορούν να καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα με swaps.
Παρόλη την πανάκριβη άμυνα, η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί κάθε μέρα.
Παρά τις εφεδρείες στις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος καταφεύγει, η στάθμη των δολαρίων στο θησαυροφυλάκιο του Ερντογάν προκαλεί ανησυχία.
Η δαπανηρή προστασία της λίρας από ραγδαία υποχώρηση είναι καθημερινότητα τον τελευταίο μήνα. Και οι συστράτευση όλων των δολαρίων που υπάρχουν στην Τουρκία – είτε ανήκουν στο κράτος είτε σε ιδιώτες – στον αγώνα για την υπεράσπιση της λίρας, δημιουργεί αμφιβολιές για το κατά πόσο θα υπάρχει ρευστότητα σε δολάρια για να πληρωθούν δάνεια τουρκικών τραπεζών επιχειρήσεων και κράτους που συνήφθησαν στο ίδιο νόμισμα.
Η άλλη παράματερος ανησυχίας έιναι ότι αυτή η ακριβή προστασία του τουρκικού νομίσματος είναι μάταιη και δεν θα τελειώσει σύντομα.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Το αδιέξοδο του Ερντογάν και της τουρκικής οικονομίας έχει ως εξής:
- Από τη μια δεν μπορεί να αφήσει τη λίρα να υποχωρήσει γιατί έτσι θα ακριβύνει πολύ η αποπληρωμή των δανείων σε τουρκικό συνάλλαγμα (σκεφτείτε κατ’ αναλογία τί έπαθαν όσοι είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο πριν την ανατίμησή του σε σχέση με το ευρω)
- Από την άλλη, αν ο Ερντογάν διατηρήσει με νύχια και με δόντια τη λίρα σε αυτό το επίπεδο και συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια την ώρα που ο πληθωρισμός είναι πιο ψηλά, όποιος κρατάει λίρα στα χέρια του χάνει άρα έχει κίνητρο να την πουλήσει άρον-άρον.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η ισοτιμία άγγιξε για λίγο ενδοσυνεδριακά το 6,47 για να υποχωρήσει όμως σχεδόν αμέσως. Είχε κλείσει στο 6,19 τον περασμένο Μάϊο