search icon

Διεθνή

FED: Τρίτη μείωση επιτοκίων στο 1,75% και τώρα… στάση αναμονής

Η εκτίμηση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη - Η πολιτική χαλάρωσης θα κάνει τώρα μια δοκιμαστική παύση - Η ερμηνεία

Μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, σε ένα εύρος από 1,50% έως  1,75%, ενέκρινε σήμερα η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η αναμενόμενη αυτή μείωση είναι η τρίτη συνεχής μέσα στο 2019.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η Fed θα σταματήσει τις κινήσεις της πολιτικής χαλάρωσης για ένα διάστημα. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξάλειψε από το σχετικό  ανακοινωθέν τη φράση ότι «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για φράση η οποία είχε θεωρηθεί σημάδι μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων.

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αναφέρει τώρα ότι θα «παρακολουθεί τον αντίκτυπο των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προβλέψεις και εκτιμήσεις  καθώς αξιολογεί την κατάλληλη οδό» για τα επιτόκια, μια φράση που θεωρείται λιγότερο αποφασιστική.

Τί σημαίνει στην ουσία η απόφαση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρουσιάζει τις μειώσεις επιτοκίων που έκανε πρόσφατα ως προληπτικής φύσης – ενώπιον της αβεβαιότητας των εμπορικών εντάσεων και της παγκόσμιας επιβράδυνσης που αρχίζει να νιώθει η αμερικανική οικονομία. Τώρα, δηλώνει ότι θα σταματήσει την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και θα περιμένει να διαπιστώσει αν “πήρε μπρος” η οικονομία.

Είναι δηλαδή η στιγμή που σταματάς να σπρώχνεις ένα αυτοκίνητο που δεν παίρνει μπροστά και αναρωτιέσαι αν ακούσεις το βρυχηθμό του κινητήρα – ή θα δεις το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η νομισματική και οικονομική ισορροπία της δεσπόζουσας οικονομίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η Έσθερ Τζορτζ και ο Έρικ Ρόζεγκρεν ήταν τα δύο μέλη του δεκαμελούς συμβουλίου της Fed που καταψήφισαν την απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Η εκτίμηση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη, με την αγορά εργασίας να αξιολογείται ως «ισχυρή» και την οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται με «ήπιο ρυθμό».

Όπως και στην προηγούμενη ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σημειώνει πως προχώρησε στη μείωση του κόστους δανεισμού «λόγω των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook αλλά και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων»

Σταματά την χαλάρωση, συνεχίζοντας

Πάντως χωρίς να το ονομάζει επίσημα ως πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, η Fed “τυπώνει” περισσότερα “νέα” δολάρια το μήνα από ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θεωρείται και είναι σε φάση νομισματικής χαλάρωσης. Η ηγεσία της Fed υποβαθμίζει το γεγονός και λέει πως οι δικές της αγορές ομολόγων προκαλούνται από τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την επάρκεια των αποθεμάτων στην πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα. 

[Για μια οπτική αναπαράσταση του συνολικού ποσού των δολαρίων που έχει δημιουργήσει η Fed aπό την αρχή της κρίσης, δείτε αυτό].

 

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν στο σημερινό επίπεδο δεν πρέπει να αναμένονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

Μιλώντας λίγο μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί  ότι η «προσαρμογή» για την οποία μιλούσε τους τελευταίους πέντε μήνες φτάνει στο τέλος της.

«Βλέπουμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει κατάλληλη για όσο διάστημα οι εισερχόμενες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με το outlook μας» δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο  CNBC, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο, καθώς «το βασικό σενάριο για το outlook» παραμένει ευνοϊκό για την οικονομία.

Τόνισε επανειλημμένα τη φράση «πιθανότατα θα παραμείνει κατάλληλη», ενώ υπογράμμισε ότι το τρέχον επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο για όσο καιρό «το outlook ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες μας».

Ο ίδιος άφησε περιθώριο να αλλάξει η Fed πλεύση σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες για μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται περίπου με ρυθμό 2% και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, στο 3,5%.

«Φυσικά, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε μια σημαντική επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία» ανέφερε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι προτού η κεντρική τράπεζα επιστρέψει στις αυξήσεις επιτοκίων, θα έπρεπε να υπάρξει μια «πραγματικά σημαντική» άνοδος του πληθωρισμού.

 

 

Exit mobile version