search icon

Διεθνή

Σε κλοιό χρέους η παγκόσμια οικονομία – Ποιες χώρες απειλούνται με «δημοσιονομικό θάνατο»

Πολλές χώρες θα υποφέρουν από έναν αργό, μακροπρόθεσμο «δημοσιονομικό θάνατο», τόνισε ο ο γνωστός οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση χρέους η οποία θα διαρκέσει τα επόμενα 10 χρόνια και δεν πρόκειται να έχει καλό τέλος, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ, τονίζοντας πως ο παγκόσμιας δανεισμός άγγιξε υψηλό ρεκόρ 307,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τόσο οι χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και οι αναδυόμενες αγορές έχουν καταγράψει μια σημαντική αύξηση των συσσωρευμένων χρεών τους, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, τροφοδοτούμενα εν μέρει από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

«Προβλέπω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα χαρακτηριστούν ως η δεκαετία του χρέους. Το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο κορυφώνεται. Το όλο θέμα αυτό δε θα έχει καλό τέλος», δήλωσε στο CNBC ο Λάφερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας Laffer Tengler Investments.

Ως ποσοστό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος έχει ανέλθει στο 336% του ΑΕΠ. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο λόγο χρέους προς ΑΕΠ της τάξης του 110% το 2012 για τις προηγμένες οικονομίες και 35% για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Το δ’ τρίμηνο του 2022 η αναλογία αυτή βρισκόταν στο 334%, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του παγκόσμιου χρέους του Institute of International Finance.

Για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους, περίπου 100 χώρες θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες για κρίσιμες κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι χώρες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να επωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ όσες δεν το καταφέρουν θα μπορούσαν να υποφέρουν λόγω brain drain, απώλειας εσόδων και πολλών άλλων δυσμενών τεκταινόμενων, όπως τόνισε ο Λάφερ.

«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες που δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους θα ‘υποφέρουν’ από έναν αργό, μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό θάνατο», δήλωσε ο Λάφερ, προσθέτοντας ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες «θα μπορούσαν κάλλιστα να χρεοκοπήσουν».

Οι ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία, ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 80% της αύξησης του χρέους το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους. Όσο για τις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία κατέγραψαν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει ολοένα και μεγαλύτερο ζήτημα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει να αυξάνεται και οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι.

«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Η αύξηση της φορολογίας ή η ανάπτυξη της οικονομίας σε ταχύτερο ρυθμό από τον αντίστοιχο της αύξησης του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

Τα σχόλια του Λάφερ ακολουθούν τον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο και να καταρρίψει όποιες ελπίδες των αγορών για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη: Η (εντυπωσιακή) αντιστροφή ρόλων για Γερμανία και Ελλάδα (χάρτης)

Μελίνα Τραυλού: Η συνεργασία είναι το κλειδί για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Όμιλος ΑΒΑΞ: Πώς προχωρά το έργο στη Γραμμή 4 του Μετρό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version