search icon

Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση η Bayer μετά την καταδίκη της Monsanto

Εως και 11% έφτασε να χάνει νωρίτερα η μετοχή της Bayer, της νέας ιδιοκτήτριας της Monsanto, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνιας να επιβάλει στη θυγατρική του γερμανικού κολοσσού, Monsanto, πρόστιμο 289 εκατομμυρίων δολαρίων

Εως και 11% έφτασε να χάνει νωρίτερα η μετοχή της Bayer, της νέας ιδιοκτήτριας της Monsanto, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνιας να επιβάλει στη θυγατρική του γερμανικού κολοσσού, Monsanto, πρόστιμο 289 εκατομμυρίων δολαρίων για το ζιζανιοκτόνο Roundup.   Η μετοχή σημείωνε νωρίτερα απώλειες 10,63%, στα 83,48  ευρώ, με τον DAX να καταγράφει απώλειες 0,6%.

Η καταδίκη της Monsanto, στην πρώτη δίκη που αφορά τον πιθανώς καρκινογόνο χαρακτήρα των προϊόντων της γλυφοσάτης, μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Bayer, η οποία κατέβαλε τον Ιούνιο 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού.

Η Monsanto κλήθηκε να πληρώσει 289 εκατ. δολ. για να αποζημιώσει  έναν 46χρονο Αμερικανό κηπουρό, τον Ντουέιν Τζόνσον, που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Στον απόηχο της καταδίκης η οποία ως είδηση έλαβε διεθνή προσοχή, η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς και την δικαστική απόφαση.   Ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», ανάφερε η εταιρία λίγο μετά την καταδίκη της.   Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση και επαναλαμβάνοντας ότι η γλυφοσάτη, το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα.  

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης» και της ασθένειας του Τζόνσον.   «Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», αιτιολόγησε ο γερμανικός κολοσσός που εξαγόρασε τη Monsanto αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου.   Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη συγχώνευση, ο γερμανικός όμιλος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι το εμπορικό σήμα Monsanto θα πρέπει να καταργηθεί.   Η γλυφοσάτη, που θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο» από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup.

Exit mobile version