Η Ιταλία ενδέχεται να δεχτεί περισσότερη οικονομική πίεση, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της.
Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε ασυμφωνία όσον αφορά τους νέους κανονισμούς για το χρέος εδώ και αρκετούς μήνες. Η ιδέα πίσω από την επικαιροποίηση των κανονισμών είναι η απλουστοποίηση των διορθωτικών κινήσεων που ενδέχεται να λάβουν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανόνων έχουν αντιμετωπίσει καθυστερήσεις.
Δεδομένων, όμως, και των επερχόμενων Ευρωεκλογών το 2024, οι ΥΠΟΙΚ των κρατών-μελών της Ε.Ε. καλούνται να επιτύχουν συμφωνία τους επόμενους μήνες.
«Ο χρόνος τελειώνει και ο κίνδυνος μίας αποτυχίας σε ό,τι αφορά την επίτευξη της συμφωνίας πιθανά θα ασκήσει πιέσεις στο ευρώ και θα δημιουργήσει νέους φόβους για διάσπαση στην αγορά ομολόγων», ανέφερε το στέλεχος της TS Lombard, Νταβίντ Ονέγκλια, προσθέτοντας πως «ο αυξημένος κίνδυνος επιστροφής στους παλαιότερους, αυστηρούς κανονισμούς θα επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ε.Ε. αρνητικά, ασκώντας πίεση στο ευρώ. Παράλληλα, θα δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα, δη τα ιταλικά, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των γεωπολιτικών και πληθωριστικών, μεταξύ άλλων, κρίσεων».
Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί πιέσεις πρόσφατα. Εκτός από τα αυξημένα επιτόκια, ο προϋπολογισμός του 2024 της ιταλικής κυβέρνησης φαίνεται πως δεν εφησυχάζει τις αγορές.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει περιορίσει τις αναπτυξιακές εκτιμήσεις της ιταλικής οικονομίας για φέτος, ένω έχει αυξήσει τους στόχους δημοσιονομικού ελλείμματος. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχει καταγράψει αύξηση και κυμαίνεται πλησίον του 5%.
Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν τους κανόνες της αναλογίας 60% χρέους-προς-ΑΕΠ και ελλείμματος του 3%. Αυτοί οι κανόνες, όμως, πολλές φορές δεν ακολουθούνται ούτε επιβάλλονται από την Κομισιόν η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή τους.
Το 2020, οι κανονισμοί αυτοί «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας και της στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δεδομένης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η παύση εφαρμογής των κανονισμών συνεχίστηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης η οποία προκλήθηκε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανονισμούς και πάλι το 2024. Όσο για το 2025, υπάρχουν εκκλήσεις για την ανανέωση και επικαιροποίηση των κανονισμών μέχρι τότε, κάτι το οποίο θεωρείται αναγκαίο από τα περισσότερα κράτη-μέλη.
«Εάν δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τους νέους κανονισμούς, κάτι και το οποίο είνα και το πιθανότερο, η Ιταλία δε θα έχει την ικανότητα να ξεφύγει εντελώς από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναγκαστεί να αυστηροποιήσει την δημοσιονομική της στρατηγική», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW, Μορίτς Κρέιμερ σε συνέντευξή του στο CNBC.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αναλυτές της Goldman Sachs, «θεωρούμε σχεδόν απίθανη την επιβολή των κανονισμών για το χρέος και το έλλειμμα από την Κομισιόν πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».
Όσο για το στέλεχος του Amundi Investment Institute, Ντιντιέ Μπορόφσκι, «εάν υπάρξει κάποια αλλαγή όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, το πιθανότερο είναι πως θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας το α’ τρίμηνο του 2024. Η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι τα τέλη Μαρτίου, αφού η νομοθετική πρόταση θα πρέπει να τεθεί επί χάρτου ενωπίον του Ευρωκοινοβουλίου πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024».
Διαβάστε ακόμη
Σαρωτικές αλλαγές: Τρόφιμα, ποτά και… παγωτά με τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους
IRIS: Πώς καταργεί τις προμήθειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Πώς ο πρώην βοηθός του Μπιλ Γκέιτς είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ