search icon

Διεθνή

Scope Ratings: Οι επιθέσεις της Χαμάς προσθέτουν κινδύνους στη γεωπολιτική σταθερότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έρχεται σε μια ευάλωτη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία - Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη λόγω πληθωρισμού και τα δημόσια οικονομικά είναι ήδη πιεσμένα

Οι επιθέσεις της Χαμάς δοκιμάζουν την οικονομική ανθεκτικότητα του Ισραήλ και προσθέτουν κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά η Scope Ratings. Η κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αυξάνει τους πιστωτικούς κινδύνους για το Ισραήλ σε πρώτη φάση, αλλά υπάρχουν δυνητικά μακρύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις εάν η σύγκρουση επεκταθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ καταδεικνύουν το  πώς η γεωπολιτική σύγκρουση έχει δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Αυτό συμβαίνει σε μια ευάλωτη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και τα δημόσια οικονομικά είναι ήδη πιεσμένα.

Η επιδείνωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας οδήγησε σε απότομη πτώση της αξίας του σέκελ και των κρατικών ομολόγων του Ισραήλ, για τα οποία οι τοπικές αποδόσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Οι επιθέσεις της Χαμάς συμπίπτουν με την ταραχώδη εσωτερική πολιτική

H νέα φάση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θολώνει τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές του Ισραήλ σε μια περίοδο ταραχώδους εσωτερικής πολιτικής, την οποία οι επιθέσεις της Χαμάς ενδέχεται να αναστατώσουν περαιτέρω.

Επιπλέον, η κατάσταση αυτή επιτείνει τη συνεχιζόμενη πρόκληση που θέτει το ιστορικό εγχώριας πολιτικής αστάθειας και η αμφιλεγόμενη χάραξη πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης πιο πρόσφατα της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει εντείνει τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις.

Η επιστροφή της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στο επίκεντρο της πολιτικής της Μέσης Ανατολής εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στις τιμές του πετρελαίου. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται επιπλέον να εμποδίσουν τη δυνατότητα διπλωματικής εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Μια τέτοια ιστορική συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως μια μεγάλη νίκη στην εξωτερική πολιτική για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ιράν είναι ο κύριος χορηγός της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, η τελευταία είναι ο ισλαμιστής σύμμαχός της στο Λίβανο.

Γενικότερα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε όπλα παγκοσμίως σε σχέση με την οικονομική τους παραγωγή εν μέσω αρκετών ανεπίλυτων εμφυλίων πολέμων – στη Λιβύη, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

Σε ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης σε περιφερειακό επίπεδο θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν σταθερά τα 100 δολάρια το βαρέλι – σε σύγκριση με το αργό τύπου Brent που σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στα 88 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό το σενάριο, οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες προοπτικές του πληθωρισμού και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν. Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στις αξιολογήσεις των κρατών πέραν του Ισραήλ μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Η κυβέρνηση κλείνει (σχεδόν) κάθε παράθυρο για νέες παροχές

Ομόλογα: Γιατί πέφτει το κόστος δανεισμού – Κάτω του 4,2% η απόδοση στην Ελλάδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον επαναληπτικό γύρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version