Ένας εκ των αναλυτών της JPMorgan έχει ορισμένες συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να επενδύσετε μακροπρόθεσμα.
Όπως και με κάθε επένδυση, ο στόχος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής θα πρέπει να είναι η επίτευξη της καλύτερης αναλογίας απόδοσης-κινδύνου, αλλά για να έχουν καλά αποτελέσματα, οι νέοι επενδυτές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από μια σημαντικά διαφορετική νοοτροπία σε σύγκριση με τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, ανέφερε πρόσφατα ο αναλυτής της JPMorgan, Γιαν Λόις.
«Έχω μάθει ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος χαρτοφυλακίου, δηλαδή οι πιθανότητες του να κάνετε λάθος στις προσδοκίες σας για την απόδοση, είναι διαφορετικός και πολύ μικρότερος από τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών» ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γνώση της τιμής που πληρώνετε για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σας δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα για να εκτιμήσετε τη μελλοντική μακροπρόθεσμη απόδοσή της και έτσι μειώνει τον κίνδυνο απογοήτευσης σχετικά με την ενδεχόμενη αξία του χαρτοφυλακίου σας».
Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές του Λόις για όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το Business Insider:
Απλότητα
Κατά τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο διαφοροποιημένα funds, εστιάζοντας σε αυτά με εύκολα προβλέψιμο κίνδυνο, χαμηλά τέλη και υψηλή ρευστότητα.
Για παράδειγμα, ένα global equity fund και ένα broad credit fund με hedging στο εγχώριο νόμισμα του επενδυτή θα παρέχουν μία καλύτερη στρατηγική όταν επενδύουν μακροπρόθεσμα, εφόσον οι επενδυτές περιορίσουν τις συναλλαγές in-and-out και προσθέσουν μερικές στρατηγικές υπεραξίες.
Ρίσκο
Ο κίνδυνος των μακροπρόθεσμων επενδύσεων είναι η τοποθέτηση σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλών αποδόσεων. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο με αντάλλαγμα τις μεγαλύτερες αποδόσεις.
Οι νεότεροι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις όπως οι μετοχές και γενικά να μείνουν μακριά από ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία με χαμηλότερες αποδόσεις. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα δεν θα πρέπει να παίζει ρόλο στις επενδυτικές τους αποφάσεις και οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την αναγκαία υπομονή για να αντέξουν και τις πιθανές μειώσεις των τιμών.
«Εάν έχετε πολλά χρήματα, δεν έχετε μόχλευση και μπορείτε να απορροφήσετε τις σημαντικές μειώσεις στις αποταμιεύσεις ή την περιουσία σας, τότε θα πρέπει να τοποθετηθείτε κυρίως σε μετοχές και να μην ασχοληθείτε πολύ με τα ομόλογα. Δηλαδή, προτιμήστε την αναλογία 80/20 ή 90/10», σημείωσε ο Λόις, υπογραμμίζοντας πως το αντίθετο ισχύει για τους μεγαλύτερους σε ηλικία επενδυτές με περιορισμένο επενδυτικό ορίζοντα.
Αλλαγές
Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη μπορεί μεν να φαίνονται ως σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμα, αλλά οποιαδήποτε συσχέτιση με τις τιμές τείνει να παραμένει περιορισμένη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε σημαντικές, παγκόσμιες μεταβάσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την απο-παγκοσμιοποίηση, την απο-δολαριοποίηση και τα μακροπρόθεσμα δομικά υψηλότερα επιτόκια.
Εάν μια τέτοια «αλλαγή καθεστώτος» συμβεί, οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν γρήγορα προτού γίνει κάτι το οποίο θα επηρεάσει ολόκληρη την αγορά.
Επιλογές
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις θεματικές επενδύσεις οι οποίες βασίζονται σε τάσεις όπως η ψηφιοποίηση, η fintech και η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Αυτές τείνουν να υποαποδίδουν σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.
Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως τα δάνεια σε επιχειρήσεις και σε υποδομές μπορεί επίσης να ακούγονται ελκυστικές επενδύσεις αλλά δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τα τυπικά ομόλογα και τις μετοχές ως τοποθετήσεις.
Διαβάστε ακόμη
Κυβερνοασφάλεια: Οι νέες ελληνικές επενδύσεις σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων
Αναλογιστικό ισοδύναμο: Έτσι «ξεκλειδώνονται» οι διεθνείς συντάξεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ