search icon

Διεθνή

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς και εισαγωγείς όπλων στον κόσμο (πίνακες)

ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις - Αυξημένες οι εισαγωγές όπλων σε Μέση Ανατολή και νοτιοανατολική Ασία

To 2022, ο παγκόσμιος στρατιωτικός προϋπολογισμός άγγιξε τα $2,2 τρισεκατομμύρια, καταγράφοντας την όγδοη συνεχόμενη χρονιά αύξησης.

Μέρος των προϋπολογισμών αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αγορά οπλικών συστημάτων. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιές είναι οι χώρες οι οποίες είναι και οι σημαντικότερες προμηθευτές όπλων στον κόσμο και πως, εν τέλει, επηρεάζουν την αγορά αυτή;

Το Visual Capitalist συνέθεσε τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) σε ένα αποκαλυπτικό διάγραμμα το οποίο αναδεικνύει τις 10 κορυφαίες χώρες της λίστας των εξαγωγών οπλισμού στον κόσμο και όχι μόνο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα οπλικών συστημάτων, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου μεταξύ του 2018 και του 2022.

Σχεδόν το 1/5 των εξαγωγών αυτών προορίζεται για τη Σαουδική Αραβία, ενώ άλλες σημαντικές ποσότητες προορίζονται για την Ιαπωνία (8,6%) και την Αυστραλία (8,4%). 

Η Ρωσία και η Γαλλία βρίσκονται πολύ κοντά η μία με την άλλη στο 16% και το 11% αντίστοιχα, ακολουθούμενες από την Κίνα στο 5% και την Γερμανία στο 4% και την 5η θέση της κατάταξης.

Παρ’ όλα αυτά, ο όγκος εξαγωγών της Γαλλίας αυξήθηκε σημαντικά (44%) σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, χάρη στις σημαντικές εξαγωγές προς την Ινδία, οι οποίες συμπεριελάμβαναν 62 μαχητικά αεροσκάφη και τέσσερα υποβρύχια, το 1/3 του συνόλου των γαλλικών εξαγωγών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πως η Γαλλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς την Ινδία μετά τη Ρωσία. 

Από την άλλη, η εξαγωγή όπλων της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά 31% ακόμα και πριν από τις κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού οπλισμού, Ινδία και Κίνα, έχουν δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δικών τους, εγχώριων βιομηχανιών.

Μία άλλη χώρα η οποία έχει εντείνει σημαντικά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων είναι η Νότια Κορέα, η οποία βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η οποία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 74%. Οι χώρες στις οποίες εξάγει τα όπλα είναι οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ταϊλάνδη. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το zerohedge, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έχει δεσμευτεί να μετατρέψει τη χώρα του στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων του κόσμου ως το 2027. 

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον, πως η Νότια Κορέα είναι μία από τις τρεις χώρες η οποία αποτελεί ταυτόχρονα τον κορυφαίο εξαγωγέα αλλά και εισαγωγέα όπλων, μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς έχει πολλούς αποδέκτες του οπλισμού της αλλά εξαρτάται από τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Visual Capitalist, για κάθε όπλο που πωλείται, υπάρχει ένας αγοραστής και οι χώρες ξοδεύουν τεράστια ποσά για τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους, τόσο για την εξασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων όσο και τη διατήρηση της εθνικής τους κυριαρχίας.

Ένα τεράστιο μέρος των χρημάτων αυτών τροφοδοτείται στην αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού, πολλές φορές από άλλα έθνη, τη στιγμή που η κατασκευή των όπλων εξελίσσεται και εξειδικεύεται ολοένα και περισσότερο.

Η Ινδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την εισαγωγή όπλων στο 11% μεταξύ του 2018 και του 2022. H πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, ενώ βασίζεται στη Ρωσία για την προμήθεια του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών της σε οπλισμό, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν τους Ρώσους από κοντά.

Η Σαουδική Αραβία (10%) και το Κατάρ (6%) κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση των εισαγωγέων, επωφελούμενοι και οι δύο από τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο εταίρο τους στην αγορά όπλων.

Η Αυστραλία, η Κίνα και η Αίγυπτος βρίσκονται στο 5%. Η πρώτη εξ αυτών εισάγει κυρίως από τις ΗΠΑ ενώ οι δύο άλλες από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι κύριες πηγές οπλισμού για 13 από τις 16 πρώτες χώρες, βάσει του μεριδίου τους. Οι δύο χώρες είναι, παράλληλα και οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στρατιωτικού εξοπλισμού εκπροσωπεύοντας το 56% των παγκόσμιων εξαγωγών βάσει όγκου.

Ο κατάλογος των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων αναδεικνύει τόσο τα γεωπολιτικά hotspots όσο και τις τεταμένες γεωπολιτικές σχέσεις ανά τον κόσμο. Το τρίπτυχο Ινδία-Κίνα-Πακιστάν συμπεριλαμβάνει τρία πυρηνικά έθνη με στενή γειτνίαση, αντικρουόμενα συμφέροντα και συνοριακές αψιμαχίες.

Tα τέσσερα έθνη της Μέσης Ανατολής τα οποία προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, μιλούν για προσπάθειες αντιμετώπισης της επιρροής του Ιράν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ενισχύουν την ισχύ τους, δεδομένων των εντάσεων με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία και η Νορβηγία συμπληρώνουν την πρώτη 15άδα, κάτι το οποίο αναδεικνύει τη σημασία αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί η ρωσική εισβολή.

Διαβάστε ακόμη 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο «Ηρακλής III» για τα «κόκκινα» δάνεια

Τράπεζες: Πέρασαν από την πιο αυστηρή άσκηση ανθεκτικότητας, αλλά «είδαν» τις καταθέσεις τους να μειώνονται

Βαρβέρης (ΕΦΚΑ): Στις 30.000 έχουν περιοριστεί οι εκκρεμείς συντάξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version