Η Νότια Κορέα είναι γνωστή για πολλά πράγματα. Η K-pop, τα K-dramas και το κορεατικό φαγητό έχουν κάνει το γύρο του κόσμου με τεράστια επιτυχία.
Τώρα, μια νέα πτυχή στις δραστηριότητες της Νότιας Κορέας είναι έτοιμη να κάνει θραύση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών – οι αμυντικές μετοχές.
Οι μετοχές αυτών των στρατιωτικών κατασκευαστικών εταιρειών έχουν σημειώσει άνοδο φέτος, χάρη στις μαζικές παραγγελίες όπλων από άλλα έθνη.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες σε αυτόν τον χώρο, δηλαδή η Hanwha Aerospace, η Korea Aerospace Industries, η Hyundai Rotem και η LIG Nex1, έχουν καταγράψει αστρονομικά κέρδη μέχρι στιγμής φέτος.
Τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης έδειξαν ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για ένατο συνεχές έτος το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,8% σε ετήσια βάση και φτάνοντας συνολικά τα 2,44 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν η πιο απότομη ετήσια αύξηση από το 2009 και ώθησε τις παγκόσμιες δαπάνες σε ρεκόρ, πρόσθεσε το ινστιτούτο.
Ο Sang Hun Seok, ο οποίος είναι επισκέπτης του Ινδο-Ειρηνικού στο Royal United Services Institute, ένα think tank πολιτικής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε στο CNBC ότι η σταθερή αύξηση των παγκόσμιων δαπανών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, παρείχε στους Νοτιοκορεάτες κατασκευαστές όπλων το εισιτήριο σε μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές.
«Η θέση της Νότιας Κορέας ως αμυντικής βιομηχανικής δύναμης υποστηρίζεται από πραγματικούς αριθμούς», ανέφερε έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών τον Απρίλιο, επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές όπλων της χώρας αυξάνονταν συνεχώς από 2 δισ. δολάρια σε 3 δισ. δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του 2010, σε 7,3 δισ. δολάρια το 2021.
Στη συνέχεια, οι εξαγωγές αυξήθηκαν περαιτέρω στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και, παρά την ελαφρά πτώση στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Οι νοτιοκορεατικές εξαγωγές όπλων πρόκειται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με έκθεση του Αυγούστου από το μέσο ενημέρωσης Chosun Ilbo.
Επιπλέον, περισσότερες χώρες εισήγαγαν αμυντικά προϊόντα από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Το Chosun Ilbo ανέφερε ότι μόλις τέσσερις χώρες εισήγαγαν νοτιοκορεατικά όπλα το 2022, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 12 το 2023.
Η όρεξη για νοτιοκορεατικά όπλα μπορεί να εξηγηθεί από το μότο «φθηνότερα, καλύτερα, ταχύτερα». Ουσιαστικά, οι αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι τα νοτιοκορεατικά όπλα θεωρούνται χαμηλότερου κόστους με ταχύτερη παραγωγή και είναι σχεδόν εξίσου καλά με τα αντίστοιχα κορυφαία από άλλες χώρες.
Ο ρόλος του κόστους
Ο πρώτος λόγος, φυσικά, είναι το κόστος. Ο Seok της RUSI δήλωσε απλά: «Οι νοτιοκορεατικές εξαγωγές είναι ιδιαίτερα αποδοτικές». Για παράδειγμα, ένας πύραυλος αναχαίτισης PAC-3, που χρησιμοποιείται από το αμερικανικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος Patriot, φέρεται να κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.
Ο νοτιοκορεατικός πύραυλος αναχαίτισης Cheon-gong, που κατασκευάζεται από την LIG Nex1, είναι γνωστό ότι προσφέρει παρόμοιες επιδόσεις με το PAC-3 και κοστίζει το ένα τρίτο αυτού του ποσού, σημείωσε.
Το απαγορευτικό κόστος αυτών των όπλων ήρθε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όταν η Μόσχα εξαπέλυσε πολυάριθμες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ορισμένα πλήγματα προέρχονταν από πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Έkθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών του 2022 ανέδειξε αυτή τη διαφορά: «Η ρίψη πυραύλων αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον ρωσικών πυραύλων κρουζ αξίας 250.000 δολαρίων μπορεί να δικαιολογηθεί εάν οι πύραυλοι αυτοί θα έπλητταν ευαίσθητους στόχους. Η βολή ενός πυραύλου αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 αξίας 50.000 δολαρίων μάλλον δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί»
Ενώ τα αμερικανικά οπλικά συστήματα φημίζονται για τις κορυφαίες επιδόσεις τους, ο Bruce Bennett, ανώτερος αμυντικός αναλυτής στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, δήλωσε ότι λόγω του υψηλού κόστους των αμερικανικών όπλων, οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να τα αγοράσουν. «Και έτσι, η κορεατική προσέγγιση της προσφοράς ενός πολύ φθηνότερου όπλου που είναι σχεδόν εξίσου καλό, ήταν πολύ ελκυστική για πολλές χώρες», είπε.
Ταχεία ανταπόκριση στην αύξηση της ζήτησης για όπλα
Ένα οικονομικό όπλο είναι σπουδαίο, αλλά οι παραγγελίες όπλων δεν υπερασπίζονται μια χώρα. Μόνο όταν ένα όπλο φτάσει και είναι επιχειρησιακό σε μια χώρα μπορεί να συμβάλει στην άμυνά της.
Ο Hoshik Nam, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα κοινωνιολογίας και πολιτικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ, δήλωσε στο CNBC ότι η Νότια Κορέα έχει επενδύσει συνεχώς σημαντικά στην αμυντική της βιομηχανία, λόγω του ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται τυπικά σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, και ήταν καλά προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης όταν οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, «αυτή η συνεχής επένδυση επέτρεψε στη βιομηχανία να διατηρήσει ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες, σε αντίθεση με ορισμένες δυτικές χώρες που μείωσαν τις γραμμές στρατιωτικής παραγωγής τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Για παράδειγμα, η Πολωνία παρήγγειλε το 2022 48 FA-50, κατασκευής KAI, για να αναπληρώσει τις μαχητικές πλατφόρμες της, αφού η χώρα δώρισε ορισμένα από τα πρώην σοβιετικά μαχητικά της στην Ουκρανία.
Το FA-50 επιλέχθηκε λόγω της ικανότητας της KAI να παραδίδει τα αεροσκάφη γρήγορα, φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Blaszczak σε συνέντευξή του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 FA-50 παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 από τα αποθέματα της Νότιας Κορέας, ενώ τα υπόλοιπα θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις πολωνικές προδιαγραφές και θα παραδοθούν από το 2025.
Το FA-50 είναι επίσης εξαιρετικά συμβατό με το αμερικανικό μαχητικό F-16, το οποίο επίσης διαθέτει η Πολωνία, γεγονός που το καθιστά ελκυστική επιλογή για τις χώρες που αναζητούν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις με ταχύτερα χρονοδιαγράμματα προμήθειας, δήλωσε ο JSU Nam.
Συμβατότητα και υψηλή αξιοπιστία
Τα νοτιοκορεατικά όπλα δεν είναι, σε γενικές γραμμές, η… αφρόκρεμα, αλλά εκτός από την οικονομική τους αποδοτικότητα, η συμβατότητά τους με πολλά συστήματα και η υψηλή αξιοπιστία τους τα καθιστούν ελκυστικά για τους αγοραστές.
Ο JSU Nam δήλωσε ότι λόγω των τακτικών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, οι νοτιοκορεατικές οπλικές πλατφόρμες έχουν υψηλή συμβατότητα με τα συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στις χώρες να απλοποιήσουν την υλικοτεχνική τους υποδομή όταν αποκτούν νοτιοκορεατικά όπλα.
Ο Nam πρόσθεσε επίσης ότι σε σύγκριση με τα ρωσικά ή τα πρώην σοβιετικά οπλικά συστήματα, τα νοτιοκορεατικά συστήματα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα αξιοπιστίας, καθώς η ύπαρξη ευρύτερης βάσης πελατών σημαίνει επίσης ευρύτερο δίκτυο υποστήριξης για την εξυπηρέτηση των συστημάτων.
Ο Seok της RUSI δήλωσε ότι οι νοτιοκορεατικές αμυντικές εταιρείες έχουν επίσης δώσει πολύ γενναιόδωρους όρους σε άλλους τομείς, όπως η τεχνολογική συνεργασία, η τοπική παραγωγή και η χρηματοδότηση. Οι εταιρείες είναι επίσης πολύ δραστήριες στην προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των αγοραστών και στην παροχή εκτεταμένης υποστήριξης μετά την πώληση, είπε.
Ο Bennett της RAND επεσήμανε την περίπτωση της Ινδίας, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη Νότια Κορέα για την εγχώρια παραγωγή του K9 Thunder (τοπικά γνωστό ως K9 Vajra-T) το 2015.
Είπε ότι η Ινδία παραδοσιακά αγόραζε ρωσικά όπλα, αλλά η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να παράσχει υποστήριξη για τα συστήματα που πωλούνταν, όπως συντήρηση και ανταλλακτικά.
Έτσι, η κορεατική προσέγγιση ήταν, από την αρχή, του τύπου “ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Ας παρέχουμε συντήρηση. Θα στείλουμε ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε τις δυνατότητες συντήρησης, την εφοδιαστική σας αλυσίδα, τα ανταλλακτικά σας”, δήλωσε ο Bennett.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: wikipedia
Διαβάστε ακόμη
Πώς (και) η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρίξει τα κόστη και τις χρεώσεις των τραπεζών
ΤΕΜΕΣ: «Τρέχει« με έσοδα €140 εκατ. – Τα ξενοδοχεία της Costa Navarino και το real estate
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα