search icon

Διεθνή

Σύνοδος G20: Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης αναγνωρίζει τις επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» (upd)

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο - Η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

(Τελευταία ενημέρωση 08:51) Οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές συνέπειες «πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.
«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο.

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Διαβάστε ακόμη

Ετήσια παράταση για ακίνητα που είναι «μπλεγμένα» στο κτηματολόγιο

Το καμπανάκι των εκλογών χτύπησε, οι σφυγμοί του Εξάρχου ανέβηκαν, το δημοσκοπικό σφυρί… έπεσε και η Marriott θέλει Ελληνικό

Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Στο ΦΕΚ η επικαιροποιημένη λίστα προϊόντων

Exit mobile version