Αφ’ ότου η αυστραλιανή ομοσπονδία απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2034, η Σαουδική Αραβία απέμεινε ως η μοναδική υποψήφια. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε λίγο αργότερα επισήμως πως το Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της ασιατικής χώρας.
Κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Μετά τις επενδύσεις που έχει κάνει η χώρα το τελευταίο διάστημα στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ουσιαστικά το αποκορύφωμα, αλλά και η συνέχεια των όσων έχει κάνει το Κατάρ», λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Σεμπάστιαν Ζονς, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στο Ισλάμ, ο οποίος ασχολείται μεταξύ άλλων και με την αθλητική πολιτική των αραβικών κρατών του Κόλπου.
Κατά τον Ζονς η Σαουδική Αραβία είναι ένας εταίρος «τον οποίο επί του παρόντος χρειαζόμαστε, όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, την πολιτική ασφαλείας, αλλά και λόγω της κατάστασης στην περιοχή. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».
Πάντως, το βασίλειο είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενο και από το Κατάρ, που είχε προκαλέσει παρόμοιες συζητήσεις αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Βέντσελ Μιχάλσκι, επικεφαλής της γερμανικής Human Rights Watch, τονίζει στο dpa πως η κατάσταση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη χειρότερη στη Σαουδική Αραβία. Για εκείνον είναι ξεκάθαρο: το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έπρεπε να δοθεί στους Σαουδάραβες.
«Η FIFA απαιτεί οι οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως, όπως γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας», εξηγεί ο Μιχάλσκι. Η ανάθεση της διοργάνωσης σε αυτή τη χώρα δείχνει επομένως ότι η FIFA μάλλον δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έχει η ίδια θέσει
Διαβάστε περισσότερα στην DW