Ο Σαμ Αλτμαν (Sam Altman), CEO της OpenAI, είναι ίσως η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή. Ο άνθρωπος που πυροδότησε την αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, με την κυκλοφορία του ChatGPT, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα δραματικό σίριαλ όταν το δ.σ. της OpenAI τον έδιωξε από την εταιρεία, απλά για να επιστρέψει όταν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοί της απείλησαν να φύγουν μαζί του.
Μιλώντας πρόσφατα στο podcast του Μπιλ Γκέιτς, ο Αλτμαν αποκάλυψε τη συμβουλή που δίνει στους περισσότερους ανθρώπους.
«Με το να είσαι ξεκάθαρος για το τι θέλεις να κάνεις και να ζητάς από τους ανθρώπους αυτό που θέλεις μπορείς να πετύχεις αναπάντεχα πολλά», εξήγησε, σύμφωνα με το CNBC.
Είτε πρόκειται για μία προαγωγή, είτε για μία χάρη από έναν φίλο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να ζητήσουν ευθέως αυτό που θέλουν.
Και αυτό γιατί φοβούνται να ακούσουν ένα «όχι» και να βρεθούν αντιμέτωποι με μια απογοήτευση.
OpenAI CEO Sam Altman shares the simple, 'most frequent advice' he gives people—it 'goes a surprisingly long way' https://t.co/akdxQmNihO #ExpertAdvice #SurprisingUpdate
— StockMarketUpdates (@FinancialsX) January 22, 2024
Όμως, ο Αλτμαν εξηγεί πως όταν κανείς αφήνει τον φόβο του για την απόρριψη να σταθεί εμπόδιο στις ανάγκες και τις επιθυμίες του, το αποτέλεσμα είναι σπάνια ευνοϊκό για αυτόν.
«Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται στο να περνούν τον χρόνο τους με τρόπο που δεν θέλουν. Η συμβουλή που δίνω ίσως πιο συχνά είναι να προσπαθήσουν να το διορθώσουν αυτό με τον ένα τρόπο ή τον άλλο».
Εξάλλου, έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology έδειξε ότι οι άνθρωποι συνήθως υποτιμούν το πόσο πρόθυμοι είναι οι άλλοι να βοηθήσουν ή να πουν «ναι» σε κάτι που τους ζητούν.
Με άλλα λόγια, η επιστήμη δικαιώνει τον Αλτμαν. Σε ένα blog που είχε γράψει το 2019 με τίτλο «Πώς να είσαι επιτυχημένος», είχε σημειώσει ότι το να έχει κανείς θέληση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αντίθετα, οι άνθρωποι συχνά «απλά αποδέχονται ότι τα πράγματα είναι όπως είναι».
Όταν βάλουν στην άκρη αυτές τις αμφιβολίες και ζητήσουν ευθέως αυτό που θέλουν, «έχουν μια τεράστια δυνατότητα να κάνουν τα πράγματα καλύτερα», εξήγησε.
Κατά τα άλλα, ο Αλτμαν πιστεύει ότι η προθυμία του ανθρώπου να λάβει υπολογισμένα ρίσκα είναι επίσης σημαντική για την επιτυχία του. «Το να παίρνεις ρίσκα είναι σημαντικό, γιατί είναι αδύνατον να έχεις δίκιο όλη την ώρα. Πρέπει να δοκιμάσεις πολλά πράγματα και να προσαρμόζεσαι γρήγορα καθώς μαθαίνεις περισσότερα», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη
Χατζηδάκης για 10ετές ομόλογο: Έξοδος στις αγορές με ρεκόρ, το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης μετά το 2010
Fed: Απομακρύνεται συνεχώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων το Μάρτιο – Τα στοιχήματα των traders