Σημαντικό πλήγμα για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ενδεικτικό της ρήξης στις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ συνιστούν οι δηλώσεις-φωτιά του Δημοκρατικού προέδρου της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ για την αντικατάσταση του Νετανιάχου, τον οποίο και κατηγόρησε για «την πολιτική και ηθική αποδυνάμωση» του εβραϊκού κράτους.
Οι δηλώσεις του Σούμερ από το βήμα της Γερουσίας προκάλεσαν σάλο, δεδομένου πως είναι και ο ίδιος εβραίος, ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανοεβραίος πολιτικός στις ΗΠΑ με βάση τη θέση του και άρα ένας από τους παραδοσιακούς υπέρμαχους της στενής συμμαχικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών. Επομένως η… ωμή παρέμβαση του αντανακλά και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στις διμερείς σχέσεις η σκληροπυρηνική γραμμή του Νετανιάχου στη διαχείριση του πολέμου, παρά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Ο παλαίμαχος Γερουσιαστής, εξάλλου, προειδοποίησε ανοιχτά το Τελ Αβίβ πως θέτει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ εφόσον ο Νετανιάχου παραμείνει στη θέση του, δεδομένου πως αποτελεί «σημαντικό εμπόδιο» για την ειρήνη.
«Ως μακροχρόνιος υποστηρικτής του Ισραήλ είναι πλέον για μένα σαφές: Ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Νετανιάχου πλέον δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά από τότε και ο ισραηλινός λαός ασφυκτιά από ένα κυβερνητικό όραμα που παραμένει καθηλωμένο στο παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σούμερ.
Πρόσθεσε δε, επικριτικά πως ο Νετανιάχου είναι υπερβολικά ανεκτικός απέναντι στο τεράστιο ανθρώπινο κόστος στη Γάζα, με αποτέλεσμα και η παγκόσμια στήριξη προς το Ισραήλ να έχει πλέον υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα έκανε λόγο ακόμη και για πιθανή αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας! «Εφόσον η τωρινή κυβέρνηση Νετανιάχου παραμείνει στη θέση της και συνεχίσει να ακολουθεί επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που δοκιμάζουν τα κριτήρια της αμερικανικής βοήθειας, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής χρησιμοποιώντας την επιρροή τους ώστε να αλλάξουν την τωρινή πορεία» προειδοποίησε ανοιχτά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής.
Η ομιλία Σούμερ και ο αντίκτυπος που είχε στα διεθνή media προκάλεσε εκνευρισμό στο Τελ Αβίβ, παρά το γεγονός ότι η δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ήδη σαφής και είχε αποτυπωθεί και από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος μόλις προ ημερών δήλωσε πως η στάση του Νετανιάχου «πιο πολύ κάνει ζημιά στο Ισραήλ, παρά το βοηθά».
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ επέκρινε την τοποθέτηση του προέδρου της Γερουσίας κάνοντας λόγο για… μη εποικοδομητικές δηλώσεις. Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι κινήθηκαν πιο επιθετικά αποκρούοντας την αμερικανική παρέμβαση στέλνοντας το μήνυμα πως το Ισραήλ «δεν αποτελεί προτεκτοράτο των ΗΠΑ».
Αποστάσεις από το θέμα πήραν και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και Γερουσιαστές. Μάλιστα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, Μιτς ΜακΚόνελ, επέκρινε την παρέμβαση του συναδέλφου του τονίζοντας πως μόνο οι πολίτες του Ισραήλ έχουν λόγο στο ποιος θα τους κυβερνά. Ωστόσο, η τοποθέτηση του δεν άλλαξε τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ομιλία Σούμερ και τα ερωτηματικά για τη ρήξη στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.
Διαβάστε ακόμη
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ψάχνει επενδυτές για να αγοράσει το TikTok
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ