search icon

Διεθνή

Σαλμάν Ρουσντί: Επίθεση με μαχαίρι στον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων» (tweets) (upd)

Εναντίον του Ρουσντί είχε εκδοθεί θρησκευτικό διάταγμα για τη δολοφονία του από το 1988 - Συνελήφθη ο δράστης

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί θρησκευτικό διάταγμα για τη δολοφονία του (φετφά), καθώς το έργο του θεωρείται ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Ο Ρουσντί επρόκειτο να μιλήσει την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί και είτε του έδωσε γροθιά, είτε τον μαχαίρωσε. Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας ανέφερε ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί στον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άνδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης συνελήφθη, αλλά τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο συγγραφέας έπεσε στο έδαφος και ο δράστης ακινητοποιήθηκε. Δεν είναι γνωστή ακόμη η κατάσταση της υγείας του συγγραφέα, αλλά όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο και εισήχθη στο χειρουργείο.  

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν λίγο μετά τον τραυματισμό, δείχνουν τον Σαλμάν Ρουσντί ξαπλωμένο στη σκηνή, ενώ κρατούν τα πόδια του ψηλά για να διευκολύνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Ο άνθρωπος που θα έπαιρνε συνέντευξη από τον Ρουσντί τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, ανέφερε η αστυνομία.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρουσντί προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε «βλάσφημο». Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί. Επιπλέον, ο συγγραφέας είχε επικηρυχθεί για 3 εκατ. δολάρια.

Έκτοτε, όπως σημειώνει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από τον διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει: «Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 πμ, ένας ύποπτος ανέβηκε τρέχοντας πάνω στη σκηνή και επιτέθηκε στον Σαλμάν Ρουσντί και σε έναν συνομιλητή του. Ο Ρουσντί έχει ένα τραύμα στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή».

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Κάθι Χόκουλ. είπε μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι ότι «ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζώη». Πρόσθεσε δε ότι ο συγγραφέας «έχει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Ποιος είναι ο Σαλμάν Ρουσντί

Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ο Ρουσντί έγινε γνωστός για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα.

Το τέταρτο βιβλίο του (συνολικά έχει γράψει 14) ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με τον φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά. Όσο για τον συγγραφέα, για χρόνια κρυβόταν ή κυκλοφορούσε με μέτρα ασφαλείας.

Ο Σαλμάν Ρουσντί, μαχητικός υπερασπιστής της ελευθερίας, είχε κληθεί στην εκδήλωση για να μιλήσει υπέρ της σημασίας να δίνεται άσυλο σε συγγραφείς και καλλιτέχνες που είναι στην εξορία.

Διαβάστε ακόμη:

Ελ Εριάν: Η Fed δε θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της (vid)

Η Ρωσία… αντικαθιστά Coca Cola, Fanta και Sprite – Τι θα πίνουν πλέον οι Ρώσοι

Βρετανία: Επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της χώρας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Exit mobile version