Όταν ο Σακίλ Ο’Νιλ απευθύνθηκε στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πριν αποφασίσει να επενδύσει στο Campus, τη νεοσύστατη επιχείρηση διαδικτυακών κοινοτικών κολεγίων που έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 29 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman και ο ιδρυτής της Discord Jason Citron, δεν περίμενε ότι θα άκουγε κάτι που θα τον ακολουθούσε για πάντα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Ο Ο’Νιλ, σύμφωνα με το CNBC, δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ότι η απόφασή του να επενδύσει ένα άγνωστο ποσό στην startup κατέληξε τελικά στην πεποίθησή του ότι το Campus θα μπορούσε να «αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων», τη συμβουλή δηλαδή που είχε ακούσει στο παρελθόν από τον Μπέζος.
«Άκουσα τον Τζεφ Μπέζος να λέει ότι, αν επενδύεις σε πράγματα που πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων, θα έχεις πάντα μεγάλη απόδοση της επένδυσής σου», δήλωσε ο Ο’Νιλ. «Αλλά η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά στη μεγάλη απόδοση, επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης».
Το Campus, που ξεκίνησε από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Tade Oyerinde, 29 ετών, το 2022, είναι ένα διαπιστευμένο διαδικτυακό κοινοτικό κολέγιο που προσφέρει μαθήματα που διδάσκονται από καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν επίσης σε πανεπιστήμια όπως το Princeton, το Vanderbilt και το Spelman College. Ο Oyerinde, που ο ίδιος εγκατέλειψε το κολέγιο, ανέφερε σε δήλωσή του πέρυσι ότι ίδρυσε τη νεοσύστατη επιχείρηση για να κάνει «την τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο προσιτή, πιο προσιτή και πιο σχετική» σε φοιτητές σε όλη τη χώρα από διαφορετικά υπόβαθρα και εισοδηματικά επίπεδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπέζος επηρεάζει μια από τις επιχειρηματικές αποφάσεις του Ο’Νιλ. Το 2022, στο Hall of Famer δήλωσε ότι «φοβήθηκε» να κάνει μια προσφορά για την αγορά των Phoenix Suns του NBA, αφού διάβασε δημοσιεύματα ότι ο Μπέζος μπορεί να εξέταζε τη δική του προσφορά για την ομάδα. Ο Ο’Νιλ, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει περιουσία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε τότε ότι θα προτιμούσε να μην ανταγωνιστεί τον Μπέζος και τυχόν άλλους «σοβαρούς παίκτες» που είχαν «βάλει στο μάτι» την ομάδα, η οποία τελικά πωλήθηκε στον δισεκατομμυριούχο Ματ Ίσμπια ένα χρόνο αργότερα.
«Αν κάτι έρθει στο γραφείο μου και δεν πιστεύω σε αυτό, δεν το κοιτάζω καν», δήλωσε ο Ο’Νιλ στην εφημερίδα The Wall Street Journal το 2019.
Το επενδυτικό ιστορικό του Ο’Νιλ περιλαμβάνει μια σειρά από επιτυχημένα deals. Το χαρτοφυλάκιο του θρύλου του μπάσκετ περιλαμβάνει επενδύσεις στις Google, Lyft, Ring και Vitaminwater, μαζί με την κατοχή franchise επιχειρήσεων όπως τα Papa John’s, Auntie Anne’s και Five Guys.
«Μόλις άρχισα να εφαρμόζω αυτή τη στρατηγική, νομίζω ότι μάλλον τετραπλασίασα την αξία μου», είπε, τέλος για τη συμβουλή του Μπέζος.
Διαβάστε ακόμα
Αγώνας δρόμου για την προσέλκυση εργαζομένων στον τουρισμό (pics)
Αλεξοπούλου: Η «Γέφυρα» (Ρίο-Αντίρριο) προσφέρει 34% έκπτωση – Ποια οχήματα αφορά
Οι πιο ακριβές γκαρνταρόμπες στον κόσμο κοστίζουν όσο ένα σπίτι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ