search icon

Διεθνή

Σαγκάη: Μέχρι και 46 δισ. δολάρια μπορεί να στοιχίσει το lockdown στην οικονομία της Κίνας

Τις οικονομικές επιπτώσεςι των συνεχόμενων lockdown σε πόλεις της Κίνας, αναλύει ο οικονομολόγο του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Ζενγκ Σονγκ

Τα απανωτά lockdown στην Κίνας πιθανόν να κοστίσουν στη χώρα τουλάχιστον 46 δισ. δολάρια το μήνα, ή 3,1% του ΑΕΠ, ενώ οι επιπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν εάν περισσότερες πόλεις αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς.

Αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση από οικονομολόγο του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι οι πόλεις που παράγουν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας επιβάλλουν σήμερα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. Το κόστος αυτό θα διπλασιαζόταν αν οι περιοχές αυτές έπρεπε να ακολουθήσουν τη Σαγκάη και να επιβάλουν αυστηρότερες πολιτικές που θα απαιτούσαν από τους περισσότερους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ταχεία εξάπλωση της επιδημίας

Τα σκληρά μέτρα της Κίνας σημαίνουν ότι “το οικονομικό κόστος του λουκέτου είναι σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι βλέπουμε σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο Ζενγκ Σονγκ, καθηγητής του CUHK, ο οποίος συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα που χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να μετρήσει τον αντίκτυπο των λουκέτων. Η εκτίμηση του 3,1% – που ισοδυναμεί με 295 δισεκατομμύρια γιουάν (46,3 δισεκατομμύρια δολάρια) – είναι “συντηρητική”, πρόσθεσε, καθώς δεν περιλαμβάνει την επίδραση στα εισοδήματα μέσω του πληθωρισμού.

Ο Σονγκ και η ομάδα του χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με τη θέση σχεδόν 2 εκατομμυρίων φορτηγών που διασχίζουν την Κίνα και των οποίων οι κινήσεις συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Συμπεριλαμβάνοντας τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο και τις δευτερογενείς επιδράσεις από τις αλυσίδες εφοδιασμού, η επίδραση στην οικονομία θα ήταν πολύ χειρότερη. Ένα αυστηρό lockdown μόνο στη Σαγκάη θα μπορούσε να μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας κατά 4%, εκτιμούν ο Song και οι συν-συγγραφείς του. Εάν οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας υποβάλλονταν όλες μαζί σε αυστηρό λουκέτο, το εθνικό ΑΕΠ προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό θα μειωνόταν κατά 12% για τη διάρκεια των λουκέτων.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η επιβολή ενός ολικού lockdown σε όλες τις πόλεις για ένα μήνα, το οποίο θα μείωνε το εθνικό ΑΕΠ κατά 53% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Κίνα παλεύει με ένα κύμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής της Όμικρον από τις αρχές του μήνα, με τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 6.000 αυτή την εβδομάδα. Η Goldman Sachs, εκτιμά ότι οι περιοχές με κρούσματα μεσαίου έως υψηλού κινδύνου που βρίσκονται υπό κάποια μορφή περιορισμού αποκλεισμού αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% του ΑΕΠ.

Το κλειδί για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το αν η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Όμικρον θα απαιτήσει αυστηρότερα lockdown. Η Σαγκάη δοκίμασε αρχικά μια στοχευμένη προσέγγιση, αλλά αυτό δεν μείωσε τους αριθμούς των κρουσμάτων και δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα απαιτήσει από τη μισή πόλη να μείνει στο σπίτι της με τη σειρά της για συνολικά οκτώ ημέρες, ενώ πραγματοποιούνται μαζικές δοκιμές και απομόνωση.

Αποκλεισμός της Σαγκάης

Στη Σαγκάη, η οποία άρχισε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 στις αρχές Μαρτίου, τα στοιχεία για τις μεταφορές φορτηγών δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην πόλη έπεσε 40% κάτω από το κανονικό, ακόμη και πριν την έναρξη του lockdown. Η δραστηριότητα θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν η πόλη ακολουθήσει την πορεία της Τσανγκτσούν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Τζιλίν στα βορειοανατολικά, η οποία επέβαλε αποκλεισμό λόγω κρουσμάτων  στις 11 Μαρτίου. Από τότε είδε τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας να πέφτουν κατά περισσότερο από 66% από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορτηγών.

Η Σέντζεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει το καλύτερο σενάριο για το τι μπορούν να επιτύχουν τα λουκέτα της Κίνας κατά της omicron. Το εβδομαδιαίο κλείδωμα της πόλης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν τρεις φορές, φαίνεται ότι ήταν σχετικά ελαφρύ – μείωσε την οικονομική δραστηριότητα μόνο κατά 34% περίπου, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολούθησαν ο Song και η ομάδα του. Η μικρότερη διάρκεια μείωσε επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο, αν και η δραστηριότητα των φορτηγών εξακολουθούσε να είναι κατά 20% χαμηλότερη από το κανονικό μια εβδομάδα μετά τη λήξη του αποκλεισμού.

Μίνι lockdown

Η ομάδα είχε εκτιμήσει προηγουμένως ότι το lockdown στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2020 οδήγησε σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 19,4%, σε σύγκριση με το επίσημο στοιχείο της μείωσης κατά 6,9%. Οι οικονομολόγοι της Nomura Holdings  έγραψαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει τις χειρότερες προοπτικές της από εκείνο το τρίμηνο, λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων του ιού.

Είναι ακόμη δυνατό η οικονομία της Κίνας στο σύνολό της να αναπτυχθεί, ακόμη και αν τα λουκέτα μειώσουν την οικονομική παραγωγή, αν άλλες περιοχές που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς αυξήσουν την παραγωγή τους. Αλλά αυτό καθίσταται λιγότερο πιθανό όσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις του κλειδώματος.

Τα λουκέτα έχουν γίνει πιο στοχευμένα από το 2020, με περιορισμούς που επιβάλλονται σε συγκεκριμένες και όχι σε ολόκληρες πόλεις, και έτσι τείνουν να μειώνουν την τοπική δραστηριότητα κατά περίπου 30% σε σύγκριση με πάνω από 60% για παλαιότερα λουκέτα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στη Γουχάν στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον Σονγκ. Τα λουκέτα έχουν επίσης γίνει μικρότερα, διαρκώντας κατά μέσο όρο 24 ημέρες πριν από το τρέχον κύμα omicron σε σύγκριση με τους δυόμισι μήνες του Wuhan.

Διαβάστε ακόμα:

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο – Εκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Η μεγάλη ληστεία: Χάκερς έκλεψαν σχεδόν 600 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Exit mobile version