Ο διάσημος οικονομολόγος που προέβλεψε την κρίση του 2008, Νουριέλ Ρουμπινί, επιστρέφει με δήλωση σχετικά με το αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Ρουμπινί υποστηρίζει πως οι εμπορικές πρακτικές του Τραμπ μπορούν να «σκοτώσουν» την παγκόσμια ανάκαμψη, όπως σχολιάζει σε άρθρο του στο ProjectSyndicate.
Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι το 2017 η παγκόσμια οικονομία υπέστη συγχρονισμένη επέκταση, με επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο στις προηγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, προσθέτοντας παράλληλα ότι παρά την ισχυρότερη ανάπτυξη, ο πληθωρισμός ήταν ανυποχώρητος ακόμα και σε οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ.
«Ενώ οι αμερικανικές και οι παγκόσμιες μετοχές παρείχαν υψηλές αποδόσεις, οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», αναφέρει ο Nuriel Roubini, τονίζοντας σν συνεχεία ότι «οι αγοράς έδωσαν στον πρόεδρο Donald Trump το πλεονέκτημα της αμφισβήτισης κατά τη διάρεκια του πρώτου έτους της θηρείας του, και οι επενδυτές γιόρτασαν τις φορολογικές περικοπές και τις πολιτικές απορρύθμισης».
Στη συνέχεια, ο οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι:
«Προχωρώντας στο 2018, η εικόνα φαίνεται πολύ διαφορετική, καθώς αν και η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε επέκταση, η ανάπτυξη δεν είναι πλέον συγχρονισμένη.
Η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και μερικές εύθραυστες αναδυόμενες αγορές επιβραδύνεται, και ενώ η αμερικανική και η κινεζική οικονομία εξακολουθούν να επεκτείνονται, η πρώτη οδηγείται από μη βιώσιμα δημοσιονομικά κίνητρα.
Ακόμα χειρότερα, το σημαντική μερίδιο της παγκόσμιας ανάπτυξης, το οποίο οφείλεται στην Κίνα και τις ΗΠΑ, απειλείται πλέον από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών αγαθών, ενώ εξετάζει πρόσθετους δασμούς σε εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο.
Επομένως, ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου πλήρους κλίμακας αυξάνεται.
Μία ακόμα μεγάλη διαφορά για το 2018 είναι ότι οι πολιτικές του Trump δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα, καθώς πέραν του εμπορικού πολέμου, ο Trump υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία και την γεωστρατηγική τάξη που οι ΗΠΑ δημιούργησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης Trump που ενισχύουν την ανάπτυξη έχουν πλέον περάσει, οι επιπτώσεις από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως αισθητές.
Οι δημοσιονομικές και εμπορικές πολιτικές του Trump θα απομακρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα περιορίσουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό και θα παράγουν μεγαλύτερα εξωτερικά ελλείμματα.
Με την πάροδο του χρόνοι, οι πολιτικές των ΗΠΑ που ενισχύουν την ανάπτυξη θα αντικατασταθούν από τα μέτρα που μειώνουν την ανάπτυξη, ενώ ακόμα και αν η οικονομία των ΗΠΑ ξεπεράσει τις προσδοκίες το επόμενο έτος, οι επιπτώσεις των δημοσιονομικών κινήτρων θα εξασθενίσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και η Fed θα υπερβεί το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ισορροπίας της πολιτικής της καθώς προσπαθεί να ελέγχξει τον πληωθρισμό.
Μέχρι τότε, και με τον προστατευτισμό να αυξάνεται, οι παγκόσμιες αγορές είναι πιθανόν να έχουν γίνει ακόμα πιο ασταθείς, εξαιτίους του σοβαρού κινδύνου για «πάγωμα» της ανάπτυξης το 2020.
Με την εποχή της χαμηλής μεταβλητότητας να βρίσκεται πλέον πίσω μας, η τρέχουσα εποχή κινδύνου είναι εδώ για να μείνει».