Το ρωσικό ρούβλι θα ενισχυθεί όταν υποχωρήσουν προσωρινοί κερδοσκοπικοί παράγοντες και η νευρικότητα της αγοράς, όμως η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που θέτουν στο στόχαστρο τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν σταθερή έναντι όλων των σημαντικών νομισμάτων σήμερα, όμως παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, πρώτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία. Η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει πέσει κατά ένα τέταρτο και πλέον από τις αρχές Αυγούστου.

«Είναι προφανές ότι η προσαρμογή στις νέες αντιρωσικές κυρώσεις θα είναι απαραίτητη, περιλαμβανομένων αλλαγών στους τραπεζικούς μηχανισμούς και διαύλους για εισροές ξένων νομισμάτων στη ρωσική αγορά», ανέφερε ο Ρεσέτνικοφ σε μια ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις του Ρεσέτνικοφ ακολουθούν την έκκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην υπάρξει πανικός για την πτώση του ρουβλίου και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην αγοράζει ξένα νομίσματα στην εγχώρια αγορά από τις 28 Νοεμβρίου και έως τα τέλη του έτους.

Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας έπληξαν την Gazprombank, η οποία διαχειρίζεται πληρωμές για το εμπόριο ενέργειας της Ρωσίας με την Ευρώπη και είναι ο κύριος προμηθευτής της αγοράς σε δυτικά νομίσματα.

Οι κυρώσεις προκάλεσαν έλλειψη στη ρωσική αγορά ξένου συναλλάγματος, που οδήγησε σε πανικό αγοράς ξένων νομισμάτων. Ο Ρεσέτνικοφ είπε πως δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για την πτώση του ρουβλίου.

«Θεωρούμε πως, όταν υποχωρήσει η νευρικότητα της αγοράς, η συναλλαγματική ισοτιμία θα επιστρέψει στις θεμελιώδεις τιμές της», είπε.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Προσέλαβε την Deloitte ως σύμβουλο για την εξαγορά της Banco BPM

ΔΕΗ: «Ανάσα» στις τιμές του Δεκεμβρίου η έκπτωση κατά 68% στο πράσινο τιμολόγιο

Στα ύψη η τιμή του καφέ – Προβλήματα με τα χρέη παραγωγών στη Βραζιλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα