Ελπίδες για την ανάκαμψη του αιγυπτιακού τουρισμού όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες δημιουργεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου ομάδα ειδικών από την Ρωσία, στο αεροδρόμιο του Καΐρου και άλλα αεροδρόμια της χώρας, με σκοπό να εξετάσουν το κατά πόσο οι συνθήκες ασφαλείας καλύπτουν τις απαιτήσεις της Μόσχας, για την επανάληψη εμπορικών πτήσεων προς το Σαρμ Ελ Σέιχ και άλλα αεροδρόμια στην χώρα του Νείλου.

Οι πτήσεις αυτές διακόπηκαν πριν από έντεκα περίπου μήνες ως αποτέλεσμα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη τον Οκτώβριο του 2015 και στο οποίο έχασαν την ζωή τους και οι 224 επιβαίνοντες, πλήρωμα και επιβάτες.

Από τότε, η απουσία των Ρώσων τουριστών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αιγύπτου, και κυρίως στο Σαρμ Ελ Σέιχ, την Χουργκάντα και άλλες πόλεις, είχε σοβαρό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η ρωσική παρουσία στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί αριθμητικά τα τελευταία χρόνια, με μία από τις σημαντικότερες αιτίες να θεωρείται αυτή του τουριστικού τομέα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ξεκίνησε μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό, με αποτελέσματα σημαντικά, τουλάχιστον λαμβανομένων των δυσκολιών που ανέκυψαν.

Έτσι, όπως γράφει η “Αλ Αχράμ”, ο αιγυπτιακός τουρισμός γνώρισε μία τεράστια αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το 2015, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε μέχρι και το 50%!

Ήδη, η Γερμανία και η Πολωνία, δύο χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλη μερίδα τουριστών προς την Αίγυπτο ήραν τους περιορισμούς και άνοιξαν πάλι την τουριστική αγορά τους προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, σημειώνει το ΑΠΕ. 

Ήδη, αυτές τις ημέρες, επαναλαμβάνουν τις πτήσεις τους προς το Σαρμ Ελ Σέιχ και οι τουρκικές αερογραμμές, οι οποίες πάντως κατά τον περασμένο χρόνο κάλυψαν μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης από τη Μόσχα προς την Αίγυπτο μέσω Κωνσταντινούπολης.

Η έκθεση των Ρώσων ειδικών για τις συνθήκες ασφάλειας στα αεροδρόμια της χώρας θα συνταχθεί άμεσα και φαίνεται να οδηγεί άμεσα στην επανάληψη των πτήσεων των ρωσικών αερογραμμών προς το Σαρμ Ελ Σέιχ ή της Χουργκάντα.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα από την Αλεξάνδρεια Μάχη Γαβαλά, ιδιοκτήτρια τουριστικού πρακτορείου, είναι αισιόδοξη και τονίζει ότι “η συγκεκριμένη τουριστική χρονιά για την Αίγυπτο είναι μεταβατική”, προσθέτοντας ότι “με τις κατάλληλες κινήσεις υποστήριξης του αιγυπτιακού τουρισμού μέσα από τις παγκόσμιες εκθέσεις και εκστρατείες ενημέρωσης, το 2016 μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο για μία πολύ καλύτερη τουριστική χρονιά για την Αίγυπτο για το 2017”.