search icon

Διεθνή

Ρωσία: Στέλνει το πρώτο διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά το 1976 (upd)

Είναι η πρώτη αποστολή του νέου σεληνιακού προγράμματος της χώρας, σε μια στιγμή που η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη διαστημική συνεργασία της με το Πεκίνο

Το πρώτο της διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά το 1976 θα εκτοξεύσει η Ρωσία την Παρασκευή (11.08.2023), όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Roscosmos, η εκτόξευση του Luna-25 θα πραγματοποιηθεί «στις 11 Αυγούστου, στις 02:10:57 ώρα Μόσχας» (και ώρα Ελλάδας).

Η Roscosmos ανέφερε ότι ένας πύραυλος Soyuz συναρμολογήθηκε στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή για την εκτόξευση του Luna-25, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 800 κιλά και θα προσσεληνωθεί «σε δύσκολο έδαφος» κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Σύμφωνα τη Roscosmos, η πτήση αναμένεται να διαρκέσει από 4,5 έως 5,5 ημέρες, ενώ η αποστολή που θα έχει το διαστημόπλοιο θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Μόλις προσσεληνωθεί, το Luna-25 θα έχει κύρια αποστολή «να συλλέξει δείγματα και να αναλύσει το έδαφος και να πραγματοποιήσει μια μακροχρόνια επιστημονική έρευνα», ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη αποστολή του νέου σεληνιακού προγράμματος της Ρωσίας και έρχεται σε μια στιγμή που η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη διαστημική της συνεργασία με το Πεκίνο, ενώ επικρατεί ένταση με τις δυτικές διαστημικές δυνάμεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, παγκόσμιες δυνάμεις του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν πολλαπλασιάσει τις αποστολές τους για προσεληνώσεις στη Σελήνη.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τη Ρωσία για την εκτόξευση του Luna-25 και για τις μελλοντικές αποστολές 26 και 27.

Παρά το τέλος της συνεργασίας, η Μόσχα είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της για τη Σελήνη και ότι θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της ESA με επιστημονικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής. Η τελευταία σεληνιακή αποστολή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτή του διαστημικού σκάφους Luna-24 το 1976.

Από την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα πασχίζει να καινοτομήσει στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος και τα προγράμματά της αντιμετωπίζουν πλέον ανταγωνισμό όχι μόνο από κρατικούς παράγοντες, αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως η Space X του Έλον Μασκ.

Διαβάστε ακόμη

«Καίει» η βενζίνη σ’ όλη την Ελλάδα, φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο – O ρόλος του ακριβότερου πετρελαίου

Δημήτρης Ματθαίου: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Ναυτιλία

Σταϊκούρας: «Θέτουμε μέτρα προστασίας για τους διανομείς, που σώζουν ζωές»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version