Σε ιστορικό ρεκόρ από το 2000 έφτασε στη Ρωσία το κόκκινο χαβιάρι, καθώς ξεπέρασε τις 5.000 ρούβλια (60,37 ευρώ) το κιλό, καθιστώντας το παραδοσιακό αυτό έδεσμα ακριβό για τις περισσότερες ρωσικές οικογένειες, παρότι έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των σολομών που αλιεύονται.
Το κόκκινο χαβιάρι, που είναι γνωστό ως μπρικ και προέρχεται από τα αυγά του σολομού, θεωρείται βασικό για το εορταστικό τραπέζι στη Ρωσία.
Τον Οκτώβριο 2000 η τιμή του ενός κιλού ήταν 675,2 ρούβλια (8,15 ευρώ).
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας RBK, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία της ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rostat), η μέση λιανική τιμή του κόκκινου χαβιαριού έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τον Οκτώβριο 2021 τις 5.000 ρούβλια, ενώ από το 2000 αυξήθηκε κατά 7,4 φορές.
Η αύξηση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι τα περίφημα ρωσικά σαντουιτσάκια με βούτυρο και σολομό, που είναι κάτι το αντίστοιχο του φουαγκρά στην Γαλλία, θα μπορούσαν να λείψουν κατά τη διάρκεια των εορτών από το ρωσικό τραπέζι, το οποίο δέχεται πλήγματα από τον πληθωρισμό, ιδίως στα τρόφιμα.
Η αλιεία σολομού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πραγματοποιείται στην απομακρυσμένη χερσόνησο Καμτσάτκα (στη ρωσική Άπω Ανατολή), έχει πράγματι αυξηθεί κατά σχεδόν 30% από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αλιείας, αναφέρει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Παρότι η αύξηση των ποσοτήτων σολομού που αλιεύονται οδήγησε σε πτώση των τιμών του σολομού, η έρευνα της RBK, η οποία επικαλείται παράγοντες της αγοράς, κάνει λόγο για «κερδοσκοπία» πριν από τις εορτές, καθώς η αγορά έχει συγκεντρωθεί στα χέρια 10 – 15 παραγωγών στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της αγοράς αλιείας, Αλεξάντρ Φόμιν, δήλωσε στο TASS ότι στη Ρωσία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια μακροχρόνια αύξηση των τιμών λιανικής στο κόκκινο χαβιάρι, επειδή οι τιμές χονδρικής πώλησης των σολομών είναι επίσης σταθερές.
«Προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών δεν υπάρχουν. Οι τιμές χονδρικής κυμαίνονται στα επίπεδα των 170 – 180 ρουβλίων το κιλό ο σολομός (2 – 2,10 ευρώ) και δεν νομίζω ότι θα αυξηθούν», δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσικής ένωσης επιχειρηματιών αλιείας, Γκέρμαν Ζβέρεφ, η τιμή πώλησης ενός κιλού κόκκινου χαβιαριού από τους αλιείς έπεσε από τον ένα χρόνο στον άλλον περίπου κατά 15%, από τις 3.300 ρούβλια στις 2.800 ρούβλια (από τα 39,84 στα 33,8 ευρώ).
«Αναμφίβολα, σε όλη την αλυσίδα γίνονται προσαυξήσεις, αλλά θεωρώ ότι οι τιμές καθορίζονται από την αγορά. Το ποιοτικό χαβιάρι είναι πιο ακριβό. Η ακατάσχετη ζήτηση ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, αλλά η πτώση τους είναι αναπόφευκτη. Χαβιάρι υπάρχει πολύ», δήλωσε ο Φόμιν, επισημαίνοντας ότι «οι ανάγκες της αγοράς στο προϊόν αυτό είναι περίπου 15.000 τόνοι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παραχθεί, με βάση τα στοιχεία, 22 – 23.000 τόνοι. Δηλαδή αρκετά περισσότεροι από τις ανάγκες της αγοράς» και «η προσφορά αυξάνει τη ζήτηση».
Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός έφτασε το 8,1% σε ετήσια βάση στη Ρωσία, το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Όπως και αλλού στον κόσμο, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί ιδιαιτέρως, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για έναν πληθυσμό που συχνά ζει στα όρια, με ελάχιστες αποταμιεύσεις.
Διαβάστε ακόμη
Μπαρτσελόνα: Αναζητούνται χορηγοί για να αποφύγει την οικονομική «ασφυξία» στη μετά Μέσι εποχή
Google, Apple, Meta Platforms, Twitter: Γιατί πρέπει να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία