Κυκλοφοριακό κομφούζιο σχηματίζεται στις οδικές συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες, και συγκεκριμένα -σύμφωνα με το Yandex.Maps- στα σύνορα με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία, μετά το διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Βίντεο από τα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων, όπως και στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα. Όπως αναφέρει το κανάλι Kyahta στο Telegram, άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία για τη Μογγολία μέσω της Μπουριάτιας.
Στην Κιάχτα βρίσκεται ένα μεθοριακό σημείο διέλευσης στα σύνορα με τη Μογγολία, το οποίο απέχει από το Ιρκούτσκ 670 χιλιόμετρα και από το Ουλάν Ουντέ 228 χιλιόμετρα. Η Μογγολία είναι το πλησιέστερο ξένο κράτος, όπου μπορεί να πάει κάποιος από τις πόλεις αυτές χωρίς βίζα οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ, δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram φωτοαντίγραφα των διαταγών που εξέδωσαν οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Νταγκεστάν.
Στις διαταγές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί που προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιαστούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές, στις οποίες διαμένουν, χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.
#Breaking: just in – A traffic jam on the border crossing between #Russia and #Georgia has now been piled up to 15KM, of Russian civilians fleeing the country, after #Putin said he will send 300.000 new troops to #Ukraine yesterday, some are being rejected entry. pic.twitter.com/pSJNwM8GG4
— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) September 22, 2022
Πηγή του ιστότοπου Meduza, προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ισχυρίζεται ότι οι Αρχές δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη (θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρξει μαζική εκροή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι στις ειδήσεις που λένε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν μαζικά στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες.
«Φυλακή ή πόλεμος»
Χθες (21.9.2022) σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Σχεδόν 1.500 άτομα συνελήφθησαν. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες δόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν σε γραφεία στρατολογίας. Πολλοί Ρώσοι που περιμένουν να λάβουν την κλήση για επιστράτευση έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μόνο μία επιλογή: Φυλακή ή πόλεμος.
«Η καλύτερη επιλογή είναι η φυλακή αν αρνηθείς την επιστράτευση», δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της ρωσικής υπηρεσίας του BBC στη Μόσχα. «Και ακόμη και αν λάβουμε υπόψη την περίπτωση του Ναβάλνι και την πλούσια ιστορία βασανιστηρίων της Ρωσίας, εξακολουθεί να υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να πεθάνεις από ένα μπουκάλι παρά από μια σφαίρα στο μέτωπο. Θα κάνω τα πάντα, αλλά δεν θα πάω στο μέτωπο», είπε. «Είμαι έτοιμος να σπάσω το πόδι μου, το χέρι, να μπω στη φυλακή, αλλά με κανένα τρόπο να πάω σ ‘ αυτό το ζυμωτήριο».
Στην περιοχή Ζαμπαϊκάλιε η αστυνομία και στρατιωτικοί του στρατολογικού γραφείου πήγαν νύχτα στον οικισμό Κουρουκμάν για να μαζέψουν τους άνδρες που είναι υπό επιστράτευση, δήλωσε στον ιστότοπο Sibir.realii μία κάτοικος του οικισμού. Από τον οικισμό που έχει πληθυσμό 6.000 κατοίκους πρέπει να επιστρατευθούν 700 άνδρες. Από την περιοχή Τουνκίνσκι τη νύχτα επιστράτευσαν περισσότερους από 100 άνδρες.
«Μάθετε πώς να επιδένετε τα τραύματα σας»
Η ακτιβίστρια του κινήματος Free Buryatia, Βικτόρια Μαλαντάγιεβα, δημοσίευσε βίντεο όπου ένας αξιωματικός της στρατολογίας ενημερώνει τους στρατεύσιμους για το πώς θα αλλάξει η ζωή τους. «Πρέπει να μάθεις πώς να επιδένεις τα τραυματά σου, να δίνεις τις πρώτες βοήθειες, γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν από μια απλή απώλεια αίματος. Το θέμα είναι σοβαρό. Άνδρες, πηγαίνετε στον πόλεμο μετά την εκπαίδευση. Επομένως, πρέπει να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατολογικού γραφείου.
Επίσης, διευκρίνισε ότι οι έφεδροι που θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, δεν μπορούν να κατέβουν από αυτό. Παράλληλα, ο ιστότοπος Taiga.info δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο οι κάτοικοι αποχαιρετούν αυτούς που επιστρατεύθηκαν στην πόλη Νιερούνγκρι της Γιακουτίας.
Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, άρχισαν να εμφανίζονται αναρτήσεις στο ρωσικό διαδίκτυο με συμβουλές σχετικά με την αναβολή της στράτευσης. Μια ημέρα αργότερα, όπως επισήμανε η εφημερίδα RBC, άρχισαν οι αναρτήσεις αυτές να απομακρύνονται.
Γερμανία: Έτοιμη να δεχτεί Ρώσους λιποτάκτες
Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όποιος αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία», είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, υιοθέτησε την ίδια στάση σε ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών. Εδώ και πολλούς μήνες η Γερμανία φιλοξενεί 438 αντιφρονούντες που απειλούνται με διώξεις από τις ρωσικές αρχές. Στην πλειονότητά τους είναι δημοσιογράφοι, διευκρίνισε η Φέζερ.
Αντίθετα, όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, η Τσεχία δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διαβάστε ακόμη
Bruegel: Η κατάρρευση των εισαγωγών στη Ρωσία και ο ρόλος της Τουρκίας (διαγράμματα)
Γρ. Προϋπολογισμού: Πολιτικός κίνδυνος από δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές
Ρωσία: 50.000 ρούβλια τον μήνα σε όσους συμμετάσχουν στη μερική επιστράτευση