Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα (22/12) νόμο, ο οποίος ενισχύει τις εγγυήσεις που αφορούν την ασυλία των πρώην προέδρων για αδικήματα που έχουν διαπράξει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους αλλάζει, καθώς η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) στη Ρωσία θα πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας ή άλλης ειδεχθούς εγκληματικής πράξης, ενώ την τήρηση της διαδικασίας που αφορά στην απαγγελία των κατηγοριών θα πρέπει να επικυρώσουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με βάση την επικύρωσή τους, την απόφαση λαμβάνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).
Η έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου μπορούσε να απαγγείλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή το ανάλογο του FBI στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που ασκείτο ποινική δίωξη για διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων του.
Το πόρισμα αποστελλόταν στην Κρατική Δούμα, η οποία έδινε τη συγκατάθεσή της για τη στέρηση της ασυλίας, ενώ εν συνεχεία το ζήτημα θα το εξέταζε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Και νόμο για ισόβιους γερουσιαστές
Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα και νόμο που επιτρέπει στους πρώην προέδρους της χώρας να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όταν λήξει η θητεία τους στο Κρεμλίνο.
Ο νόμος επιφέρει σαρωτικές αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, τις οποίες πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν φέτος και που μεταξύ άλλων του επιτρέπουν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία για επιπλέον δύο εξαετείς θητείες, μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.
Στις αλλαγές αυτές εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει ο Πούτιν μετά το τέλος της τρέχουσας προεδρικής του θητείας, που είναι η δεύτερη συνεχόμενη και τέταρτη γενικά. Να θέσει δηλαδή εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ή να γίνει ισόβιος γερουσιαστής.
Ο νόμος αυτός επιτρέπει στους προέδρους να διορίζουν μέχρι 30 γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να γίνουν οι ίδιοι ισόβιοι γερουσιαστές μετά τη λήξη της θητείας τους. Από τους 30 που θα μπορεί να διορίζει ο πρόεδρος, θα μπορούν να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές μόνο οι επτά ή και λιγότεροι.
Ο διορισμός των γερουσιαστών είναι δικαίωμα του αρχηγού του κράτους, αλλά όχι υποχρέωση και ο πρόεδρος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του αυτού οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή μπορούν να διεκδικήσουν πολίτες «με διακεκριμένες υπηρεσίες ενώπιον της χώρας στον τομέα της κρατικής και κοινωνικής δραστηριότητας».
Διαβάστε ακόμη
e-καταναλωτής: Αναβάθμιση στην ψηφιακή εφαρμογή για το click away (vid)
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έγκριση της Κομισιόν στο τροποποιημένο πρόγραμμα της Ελλάδας