Νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Ρωσία θα αναγκάζει τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας να ανοίξουν γραφεία στη χώρα, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις, όπως είναι η απαγόρευση της διαφήμισής τους.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα (13/5/2021) Ρώσος βουλευτής, υποδηλώνοντας μια νέα κίνηση της Μόσχας με σκοπό να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Ρωσία προτίθεται να εντείνει τον έλεγχο του διαδικτύου και να περιορίσει την εξάρτησή της από ξένες εταιρείες και χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, επιβράδυνε την πλατφόρμα του Twitter, επειδή δεν απομάκρυνε περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί παράνομο.

Οι εταιρείες Apple, Facebook, TikTok και Google της Alphabet είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεχθεί πυρά από τις ρωσικές αρχές.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την πολιτική και τις εταιρείες πληροφορικής της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, για να καταπολεμήσει αυτό που περιέγραψε ότι κάνουν οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, ως κατάχρηση της μονοπωλιακής τους θέσης, διανέμοντας περιεχόμενο που είναι απαγορευμένο στη Ρωσία.

«Το νομοσχέδιό μας θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ευρείες πηγές πληροφόρησης με καθημερινό κοινό τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων στη Ρωσία, να ανοίξουν επισήμως γραφεία, τα οποία θα εκπροσωπούν πλήρως τα συμφέροντά τους και θα ευθύνονται για τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Αλεξάντρ Κινστέιν με ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram.

Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να τους απαγορευτεί να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, να φιλοξενούν διαφημίσεις στις πλατφόρμες τους ή και να συγκεντρώνουν πληρωμές ή προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτές τις μέρες συζητείται στην κυβέρνηση ένα πακέτο από 60 και πλέον μέτρα.

«Είναι σημαντικό όλα αυτά τα μέτρα να μην παραβιάζουν τα συμφέροντα των Ρώσων χρηστών, να μην τους απαγορεύσουν να χρησιμοποιούν το μέσο, αλλά να δημιουργούν οικονομικά κίνητρα στις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής να τηρούν την νομοθεσία μας», δήλωσε ο Κινστέιν. Εξάλλου, ένας νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, υποχρεώνει τις έξυπνες συσκευές να προσφέρουν ρωσικό λογισμικό μετά την ενεργοποίηση τους.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Εξοπλίζεται με 5.000 laptop και tablet για επιτόπιους e-ελέγχους

Νίκολας Νεγκροπόντε: Το άμεσο μέλλον θα εξαρτηθεί από την κοινωνία των πολιτών

Βitcoin: Πώς το κρυπτονόμισμα επιβαρύνει το περιβάλλον με το αποτύπωμα άνθρακα από την παραγωγή του