Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι «μεγάλη» σαν γεγονός και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επιδρομή, εξηγεί στο Sky News ο αναλυτής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ.

«Ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης και έμοιαζε με μια από αυτές τις επιθέσεις της λεγεώνας της “Ελεύθερης Ρωσίας” που πολεμά με τους Ουκρανούς», τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος σε προηγούμενες εισβολές ομάδων – και όχι του ίδιου του Κιέβου – κατά του Κρεμλίνου.

«Έμοιαζε στο ξεκίνημά της με μία από αυτές τις επιθέσεις, που θυμίζουν… τσίμπημα, και έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους Ρώσους και να προκαλέσει ένα μικρό πρόβλημα», προσθέτει, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως με την πάροδο του χρόνου κατέστη σαφές πως το Κίεβο θα μπορούσε να ενισχύσει την την παρουσία του περιοχή, μετά τα από σημαντικά πρώτα κέρδη που αποκόμισε.

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί προφανώς αποφάσισαν να ενισχύσουν το μέτωπο… και μέσα σε περίπου 48 ώρες το ενίσχυαν με κάποιες αρκετά μεγάλες μονάδες», προσθέτοντας ότι αμερικανικά και γερμανικά άρματα μάχης, καθώς και τεθωρακισμένα που προμηθεύτηκαν από τους Γερμανούς βρίσκονται ήδη στο ρωσικό έδαφος. Και οι ενέργειες αυτές έχουν αποδώσει, καθώς οι Ουκρανοί φέρεται ότι «έχουν καταλάβει τουλάχιστον δώδεκα οικισμούς. Έχουν προωθηθεί προς τη Σούντζα, που είναι ένας κόμβος εφοδιασμού, και έχουν επεκταθεί, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά από εκεί», λέει ο Βρετανός αναλυτής.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο λειτουργικό σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

«Βρίσκονται χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη Ρωσία και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση – δεν είναι απλώς μια επιδρομή», καταλήγει ο καθηγητής Κλαρκ.

Όσο για την αντίδραση της Ρωσίας, ο ίδιος δεν δείχνει να έχει εντυπωσιαστεί. «Οι Ρώσοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με μερικά από τα εφεδρικά τους τάγματα» λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβαίνει». Αν θέλουν να απωθήσουν τους Ουκρανούς, «θα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερους (πόρους)» στο Κουρσκ. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη, ενδέχεται να προκαλέσει ρήγματα στα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στα ουκρανικά εδάφη.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυπτονομίσματα: Παίζονται δισεκατομμύρια αλλά το κράτος δεν εισπράττει τίποτα

Τράπεζα Κύπρου: Το Σεπτέμβριο ανοίγει την πόρτα για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Τι να προτιμήσετε στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το sell-off (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ