Η νέα ιδέα του Ρώσου προέδρου για να χρηματοδοτήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί ευφάνταστη και το μόνο σίγουρο είναι ότι οκταπλασιάζει το κόστος των ήδη πολύ δαπανηρών διαδικασιών έκδοσης διαζυγίων.
«Για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, κάθε ρούβλι μετράει. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ρύθμιση με στόχο τον οκταπλασιασμό των τελών διαζυγίου», όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τον ρωσικό Τύπο. Η διάταξη εντάσσεται στο πλαίσιο της τροποποίησης του φορολογικού νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και προβλέπει την αύξηση του κόστους διαζυγίου από 650 στα 5.000 ρούβλια.
Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του βασικού μηνιαίου μισθού στη Ρωσία. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν η αμοιβή του δικηγόρου, πιθανά δικαστικά έξοδα, όπως και άλλες πάγιες δαπάνες διατροφής που ενδεχομένως θα επιδικαστούν.
«Το Κρεμλίνο πρέπει να καλύψει το ρωσικό δημοσιονομικό έλλειμμα που φθάνει στα 32 δισ. δολάρια και αναζητά το παραμικρό περιθώριο χρηματοδότησης για να ελαφρύνει την τεράστια επιβάρυνση στα δημόσια οικονομία της χώρας που προκαλεί ο πόλεμος», εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ενδεικτικά φέτος ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Μόσχας εκτινάχθηκε, σύμφωνα με υπολογισμούς, στα 140 δισ. δολάρια από 60 δισ. που ήταν το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του AFP, για να μείνουν ελκυστικοί οι μισθοί των στρατιωτικών μαζί με τα επιδόματα πολέμου μπορούν να φτάσουν έως το δωδεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού.
Με τη φορολόγηση όσων θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά του γάμου η ρωσική κυβέρνηση θέλει επίσης να εξασφαλίσει κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στις κυρώσεις της Δύσης.
«Μ’ ένα σμπάρο ο Πούτιν πετυχαίνει δυο τρυγόνια», σχολιάζει η ρεπόρτερ του «Figaro», καθώς ο Ρώσος πρόεδρος και χρήματα μαζεύει και ενισχύει το προφίλ του στα τμήματα εκείνα του λαού στα οποία είναι πολύ δημοφιλής. Εξάλλου το ποσοστό διαζυγίων στη χώρα είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Στη χώρα των 146,2 εκατ. κατοίκων (συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας αλλά όχι των νέων κατεχόμενων εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία) κατατέθηκαν 683.700 αιτήσεις για την έκδοση διαζυγίων.
Η νέα νομοθεσία που οκταπλασιάζει τα έξοδα διαζυγίου θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025 και όλα δείχνουν ότι τους μήνες που απομένουν μέχρι να εκπνεύσει το τρέχον έτος θα προκληθεί ένας πανικός στη Ρωσία από τους εκαντοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα σπεύσουν να προλάβουν για να λυτρωθούν από τα οικογενειακά δεσμά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέλη για την αλλαγή ονόματος στα επίσημα έγγραφα του κράτους θα υπερτριπλασιαστούν από την απόμενη χρονιά και θα φθάσουν στα 5.000 ρούβλια από 1.500 που είναι εφέτος. Από του χρόνου μόνο οι ολιγάρχες θα μπορούν να γλιτώσουν από έναν τελματωμένο γάμο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πόλεμος ενίσχυσε το αίσθημα φυγής των Ρώσων από την οικογενειακή στέγη. Τα διαζύγια αυξήθηκαν κατά 5% μετά την εισβολή στην Ουκρανία συγκριτικά με τα προπολεμικά επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη
Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου
Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ