search icon

Διεθνή

Ρωσία: Αντιμέτωποι με ελλείψεις και πιθανή ακρίβεια οι κάτοικοι σε πολλές πόλεις

Η Μόσχα λέει στους πολίτες ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και τους καλεί να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, όμως το μήνυμα αυτό δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση

Αισθητός αρχίζει να γίνεται στη Ρωσία ο αντίκτυπος που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που αναμένουν ότι κάποια αγαθά σύντομα δεν θα είναι προσιτά.

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 και πλέον ετών, η Μόσχα λέει στους πολίτες ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και τους καλεί να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καταναλωτικών προϊόντων.

Ωστόσο, το μήνυμα φαίνεται να μη βρίσκει ανταπόκριση στο Πακρόφ, μια πόλη 17.000 ανθρώπων σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, όπου μάλιστα βρίσκεται η φυλακή που κρατείται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο σφοδρότερος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ήδη στο Πακρόφ πολλά καταστήματα έχουν ήδη ξεπουλήσει τα αποθέματα που διέθετε σε ζάχαρη, ενώ στην πόλη Βλαντίμιρ, που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας, η 57χρονη Σβετλάνα αγόρασε 10 κιλά ζάχαρη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπορεί να συντηρήσει τα μούρα που θέλει να συλλέξει το καλοκαίρι.

«Ίσως η τιμή της ζάχαρης να μην αυξηθεί, αλλά ο κόσμος φοβάται», δήλωσε στο Reuters. «Γι’ αυτό τον λόγο ίσως όλοι αγοράζουν ζάχαρη».

Πίσω της βρίσκεται ένα κλειστό McDonald’s, ένα από μια τα πολλά δυτικά καταστήματα που έχουν κλείσει ως απάντηση στην εισβολή. Τέσσερα καταστήματα τροφίμων που ανήκουν σε δύο μεγάλες αλυσίδες στο Πακρόφ δεν είχαν ζάχαρη προς πώληση, ενώ τα ράφια είναι είτε άδεια, είτε γεμάτα με άλλα αγαθά. Πινακίδες ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από 5 κιλά ζάχαρης.

Παράλληλα, η 71χρονη συνταξιούχος Αντονίνα που ζει μόνη της στο Πακρόφ, είπε ότι η κρατική της σύνταξη είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, αλλά αναμένει ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες. «Πιθανόν να μην μπορώ να αγοράσω φρούτα για ένα διάστημα».

Μια άλλη κάτοικος, η Λαρίσα, δήλωσε ότι στη ζωή της έχει βιώσει αρκετές ταραχές και δεν πτοείται από το γεγονός ότι πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. «Γεννήθηκα στη σοβιετική εποχή. Τότε ήταν η περεστρόικα, μετά η δεκαετία του 1990, τα δελτία τροφίμων. Τα βγάλαμε πέρα», είπε στο Reuters.

Μια άλλη γυναίκα, που περπατούσε στηριζόμενη σε μπαστούνι και φορώντας χαλαρά μια μάσκα, απάντησε επίσης με φιλοσοφική διάθεση: «Δεν πειράζει να μην τρως μέχρι να χορτάσεις», είπε, «αρκεί να υπάρχει ειρήνη».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν

Ηλίας Λιβάνης: Βγαίνει στο σφυρί ακίνητο του εκδότη στη Φιλοθέη

Ρωσία: Ένοχος για απάτη ο Αλεξέι Ναβάλνι – Η αστυνομία συνέλαβε δύο δικηγόρους του (upd)

 

Exit mobile version