Απεγνωσμένα οι Ρώσοι ολιγάρχες αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο προκειμένου να γλιτώσουν τις αμύθητες περιουσίες τους από τις κυρώσεις της Δύσης, με την Τουρκία να θεωρείται ως η πλέον, κατάλληλη επιλογή.

Πράγματι, μια τέτοια εξέλιξη, ναι μεν θα μπορούσε να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα οφέλη για την Τουρκία, μακροπρόθεσμα ωστόσο, πιθανότατα να την έβαζε σε μεγάλους μπελάδες, αναφέρει το CNBC.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι με χαρά θα υποδεχόταν τους Ρώσους ολιγάρχες τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές στη χώρα, με την προϋπόθεση πως οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές συμφωνούν με το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης, δηλώσει πως ορισμένοι ρωσικοί κεφαλαιουχικοί όμιλοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην Τουρκία.

Οι θέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως η Τουρκία, μια χώρα του ΝΑΤΟ – αλλά όχι κράτος – μέλος της ΕΕ – επιδιώκει να επωφεληθεί των συγκυριών προσελκύοντας επενδύσεις από Ρώσους δισεκατομμυριούχους στους οποίους η δύση έχει επιβάλλει βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις. Στόχος της είναι να βρει τρόπους για να τονώσει την ήδη, ταλαιπωρημένη οικονομία της.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός στη συγκεκριμένη χώρα, εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας αγγίζοντας το 54,4% εν μέσω συντριβής της τουρκικής λίρας και εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ενδεχόμενα κέρδη θα ήταν τίποτα άλλο παρά βραχυπρόθεσμα για την Τουρκία η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει τον ρόλο του ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. «Η προσέλκυση ρωσικών χρημάτων θα μπορούσε να βλάψει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC η Ντεφνέ Αρσλάν, ανώτερη διευθύντρια στο Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ενώ επικρίνει έντονα την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας, η Τουρκία έχει επιλέξει να μην επιβάλει κυρώσεις σαν και αυτές των ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως έχει υιοθετήσει το ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή, διευκολύνοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να δημιουργούν ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο, αφού η Μόσχα συμφώνησε να περικόψει τη στρατιωτική της επίθεση στο Κίεβο, ενώ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Η στάση της Τουρκίας περί ουδετερότητας γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατανοητή δεδομένων των στενών οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της με τη Ρωσία, ιδίως όσον αφορά στην ενέργεια, στην άμυνα, στο εμπόριο και στον τουρισμό. Αυτό την καθιστά φιλόξενη για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν επιθυμεί να ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας ως ανεξάρτητου μεσολαβητή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, επιδιώκοντας να κερδίσει εύνοια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πριν από τις εκλογές του 2023. Ωστόσο, η δυτική ανοχή είναι πιθανό να υποχωρήσει εάν η Τουρκία αρχίσει να απροκάλυπτα να στηρίζει τη Ρωσία.

 

Διαβάστε ακόμα:

«Χρειάζονται 1.360 επιπλέον φορτία LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου»

Το φρούτο που έσπασε όλα τα ρεκόρ – Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής 24ετών

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «ιερό ακίνητο» της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού