search icon

Διεθνή

Reuters: «Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΕΚΤ, λόγω αναιμικής ανάπτυξης της ευρωζώνης

Η ανάπτυξη στη ζώνη των 19 ευρωπαϊκών κρατών θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% το 2018

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους από τις εμπορικές εντάσεις, τo Brexit και την πολιτική της κυβέρνησης της Ιταλίας, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη στην ετήσια έκθεση του, στο πλαίσιο της οποίας υποστήριξε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για παροχή νέων κινήτρων. Αυτές τις εκτιμήσεις μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επιχειρώντας να φωτίσει σημαντικές πτυχές της έκθεσης.

Στην έκθεση, η οποία είναι η τελευταία με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ, πριν η επικεφαλής του Ταμείου εγκαταλείψει τις ΗΠΑ κι εγκατασταθεί στο γραφείο του διοικητή της ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τον Μάριο Ντράγκι, αναφέρεται ότι τα σχέδια της τράπεζας να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν «ζωτικής σημασίας», ωστόσο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντιμετωπίζει «μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού”.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το ευρώ παρέμεινε ελαφρώς υποτιμημένο παρά τις περυσινές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας την έκθεση του Reuters τον περασμένο μήνα και κάλεσε τις χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να επενδύσουν περισσότερα προκειμένου να συμβάλουν στην εξισορρόπηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η ανάπτυξη στη ζώνη των 19 ευρωπαϊκών κρατών θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% το 2018, αναφέρει το ΔΝΤ, και θα ανέβει στο 1,6% το 2020.

Οι προβλέψεις του Ταμείου ήταν ελαφρώς καλύτερες από εκείνες που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέγραψε την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,2% φέτος και 1,4% το 2020.

Ωστόσο, το Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον βλέπει αυξανόμενους κινδύνους από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, την αβεβαιότητα που προκαλεί η ασαφή πορεία της Βρετανίας σχετικά με το καθεστώς που θα επικρατήσει όταν η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ και την αποσταθεροποιημένη θέση της Ιταλίας λόγω του υψηλού χρέους της, μεγάλο μέρος του οποίου κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες.

Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας έχουν μειωθεί πρόσφατα, σημειώνει το Reuters επικαλούμενο την έκθεση, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταβολή του κλίματος στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την ιταλική κυβέρνηση που σήμερα τάσσεται κατά της λιτότητας, να υιοθετήσει μια “σκληρή δημοσιονομική αυστηρότητα”, ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, με κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας μια έκθεση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Exit mobile version