Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές των περισσότερων ποικιλιών ρυζιού, μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές παγκοσμίως του βασικού τροφίμου καθώς επιστρέφει το ταραχώδες καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο.
Η κυβέρνηση συζητά ένα σχέδιο για την απαγόρευση των εξαγωγών όλου του ρυζιού που δεν είναι basmati, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο μεγαλύτερου πληθωρισμού πριν από τις εκλογές, είπαν οι πολίτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.
Η εν λόγω απόφαση θα επηρεάσει περίπου το 80% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας. Ενώ η κίνηση μπορεί να μειώσει τις εγχώριες τιμές, κινδυνεύει να οδηγήσει το κόστος παγκοσμίως σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Το ρύζι αποτελεί βασικό προϊόν για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, με την Ασία να καταναλώνει περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι τιμές αναφοράς έχουν ήδη εκτοξευθεί σε υψηλό δύο ετών εν μέσω φόβων ότι η επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο θα βλάψει τις καλλιέργειες.
Η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού και έχει προσπαθήσει να ενισχύσει το εμπόριο ορισμένων ποικιλιών. Πέρυσι απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού και επέβαλε δασμό 20% στις αποστολές λευκού και καστανού ρυζιού αφότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές των βασικών τροφίμων όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Η χώρα έχει επίσης περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού και ζάχαρης.
Εισαγωγείς όπως η Ινδονησία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν προχωρήσει με επιθετικό ρυθμό σε συγκέντρωση αποθεμάτων ρυζιού φέτος. Οι συνθήκες Ελ Νίνιο αναπτύχθηκαν στον τροπικό Ειρηνικό για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, απειλώντας να φέρουν ξηρασία σε πολλές περιοχές που καλλιεργείται ρύζι. Μια πιθανή απαγόρευση από την Ινδία θα αυξήσει τις ανησυχίες για την προσφορά.
Το σχέδιο της Ινδίας έρχεται μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει περαιτέρω με την τελευταία άνοδο των τιμών της ντομάτας – βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας – και μια αύξηση στην τιμή στήριξης της κυβέρνησης για τις καλλιέργειες που σπάρθηκαν από τους μουσώνες.
Διαβάστε ακόμη
Κώστας Γεράρδος (Πλαίσιο): Νέο επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. και ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος
Πληροφορική: «Καύσωνας» στον κλάδο με διψήφιο αριθμός εξαγορών – Ο «χάρτης» των φετινών deals
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ