Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν θέλει να τον ορίζουν τα χρήματά του. Συγκεκριμένα, θεωρεί «αρκετά προσβλητικό», όταν τον αποκαλούν, «δισεκατομμυριούχο» και όχι, «συνιδρυτή της Virgin Group», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC.

Ο λόγος; Κανείς δεν πρέπει να βλέπει την καθαρή του αξία ως απόλυτο μέτρο επιτυχίας. Είναι «πολύ λυπηρό», σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η απόκτηση χρημάτων είναι ο μοναδικός στόχος στη ζωή ενός ανθρώπου. «Ίσως στην Αμερική, ο «δισεκατομμυριούχος» να είναι ένδειξη επιτυχίας, αλλά αυτό με ενοχλεί», δηλώνει. «Νομίζω ότι η υπόληψη και η φήμη είναι αυτό, καθιστά κάποιον επιτυχημένο», εξηγεί.

Στην περίπτωση του Μπράνσον, η φήμη του συχνά ταυτίζεται με την Virgin Group, μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου που κατέχει επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, από αεροπορικές εταιρείες και τηλεπικοινωνίες μέχρι διαστημικές πτήσεις. Η εταιρεία είναι κατά μεγάλο μέρος υπεύθυνη για την εκτιμώμενη καθαρή αξία του επιχειρηματία η οποία ανέρχεται στα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes – αλλά ο Μπράνσον αντιτίθεται στην ιδέα, ότι τη δημιούργησε για να βγάλει χρήματα.

«Η φήμη σας εξαρτάται από το [αν] οι άνθρωποι, που εργάζονται μαζί σας είναι περήφανοι για αυτό που έχουν δημιουργήσει. Το να πληρώνετε τους λογαριασμούς στο τέλος του χρόνου είναι σημαντικό, αλλά αυτό που κάνουν οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο σήμερα — και ο μόνος λόγος που πετυχαίνουν — είναι, ότι κάνουν τη διαφορά στη ζωή άλλων ανθρώπων. Και αυτό είναι το μόνο που πραγματικά έχει σημασία», τονίζει.

Κάθε φορά, ο Μπράνσον ξεκινά μια νέα επιχείρηση, θέτει δύο βασικά ερωτήματα στον εαυτό του. Πρώτον, «αν δημιουργήσω αυτή την εταιρεία, μπορεί να είναι καλύτερη από ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι», και δεύτερον, «Μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στον κόσμο»;

Ο Μπράνσον επιμένει, ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ η κινητήριος δύναμή του. Η πρώτη επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα, ένα εφηβικό περιοδικό που ονομαζόταν «Student», είχε ως κύριο στόχο να αμφισβητήσει τις «παραδοσιακές» εκδόσεις. «Ήθελα να επιβιώσει. Και ναι, ήθελα να έχω αρκετή διαφήμιση για να πληρώνω τους τυπογράφους και τους κατασκευαστές χαρτιού. Αλλά τα χρήματα σίγουρα δεν ήταν το κίνητρο για τη λειτουργία ενός περιοδικού», τονίζει.

Οι κορυφαίες συμβουλές του Μπράνσον για την επιτυχία

Αναζητήστε ευκαιρίες, που βρίσκετε ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. «Έχουμε μόνο μία ζωή. Περνάμε πολύ χρόνο στη δουλειά και θα ήταν λυπηρό αν το κάναμε μόνο για τους μισθούς μας», δηλώνει. Φυσικά, η επιτυχία δεν είναι ποτέ εγγυημένη. Τόσο το ταλέντο, όσο και η επιμονή διαδραματίζουν επίσης, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία.

Όμως, ο Μπράνσον δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος, που συμβουλεύει ότι η προσωπική ολοκλήρωση δεν πρέπει πάντα να προέρχεται από τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου. «Η επιτυχία δεν είναι απαραίτητα πόσα χρήματα έχεις», δήλωσε ο επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κιούμπαν στο podcast, The Path, του LinkedIn πέρυσι. «Η επιτυχία είναι απλά να θέτεις έναν στόχο και να μπορείς να ξυπνάς κάθε πρωί νιώθοντας πραγματικά καλά για αυτό που έχεις επιτύχει», προσθέτει.

Ο Κιούμπαν, που μεγάλωσε σε μια εργατική οικογένεια κοντά στο Πίτσμπουργκ, εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η πορεία της καριέρας του καθορίστηκε περισσότερο από την επιθυμία να ελέγχει το χρόνο του παρά από οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές φιλοδοξίες.

«Ο χρόνος είναι το ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορείς ποτέ να ανακτήσεις. Ποτέ δεν μπορείς να τον κατέχεις πραγματικά», είπε στο SXSW τον Μάρτιο. «Ήθελα να είμαι … σε μια θέση όπου θα μπορώ να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις [και] να περνάω το χρόνο όπως ήθελα να τον περνάω. Αυτό ήταν το κίνητρό μου».

Διαβάστε ακόμη 

Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων

Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ