Μεγάλη ώθηση στα κρυπτονομίσματα έχει δώσει τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία η δραματική πτώση της λίρας, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία, η καρατόμηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγκμπάλ, από τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει επιταχύνει την ήδη μεγάλη αύξηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.
Μάλιστα, κατά το διάστημα 20 – 24 Μαρτίου, όταν η λίρα έκανε «βουτιά» 10% μετά την απόλυση του Αγκμπάλ, οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έφτασαν τα 23 δισ. λίρες (2,8 δισ. δολάρια), έναντι 1 δισ. τον προηγούμενο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα κερδίσουν από την άνοδο του bitcoin, αλλά και ότι θα αποφύγουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το Reuters, μετά την καρατόμηση του Νατζί Αγκμπάλ το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 13% της αξίας του, γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια πιο χαλαρή πολιτική και αύξηση των τιμών που θα μπορούσαν να μειώσουν κι άλλο την αξία της λίρας.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis που δόθηκαν στο Reuters, ο όγκος των συναλλαγών από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου σημείωσε κατακόρυφη αύξηση, φτάνοντας στα 218 δισ. λίρες (26 δισ. δολάρια), με κατακόρυφη αύξηση το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Αγκμπάλ. Tην αντίστοιχη περίοδο του 2020 ο όγκος των συναλλαγών είχε μόλις ξεπεράσει τα 7 δισ. λίρες.
Η αύξηση αυτή δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κρυπτονομίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά και το πρόσφατο νέο ρεκόρ του bitcoin στις 62.000 δολάρια, καθώς σημαντικές εταιρείες και επενδυτές στρέφονται σε αυτό.
Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι μια πιο αδύναμη λίρα, οι πιέσεις από τον πληθωρισμό, καθώς και οι ελπίδες για γρήγορα κέρδη, ευθύνονται για την αύξηση της ζήτησης. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν για την αυξημένη μεταβλητότητα που παρουσιάζεται στα κρυπτονομίσματα, η οποία όπως έχουν προειδοποιήσει οι χρηματοοικονομικές αρχές σε πολλές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες απώλειες.
«Αν οι καταθέσεις μου είναι σε λίρα, χάνουν την αξία τους. Κάποιες φορές παρακολουθώ την πορεία τους σαν να βλέπω αγώνες στον ιππόδρομο», είπε στο Reuters ο Ιζέτ Ερμέ Άρι, 25χρονος μηχανικός υπολογιστών, που άρχισε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα πριν από δύο μήνες και έχει δει τα χρήματά του να αυξάνονται ήδη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η ανοδική πορεία του bitcoin σε τιμές – ρεκόρ σημειώνεται την ώρα που κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός ανέβηκε περισσότερο από ό,τι ήταν αναμενόμενο, φτάνοντας τον Φεβρουάριο το 16%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του 5% που ήταν ο στόχος.
Τόσο οι κάτοικοι, όσοι και οι επιχειρήσεις στη χώρα έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό να επενδύουν σε χρυσό και ξένα νομίσματα, προκειμένου να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις της λίρας, γεγονός που έχει φέρει και τις μετατροπές σε δολάρια κοντά σε νέα ρεκόρ.
«Στην Τουρκία μάς αρέσουν τα σταθερά περιουσιακά στοιχεία, λόγω του ιστορικού που υπάρχει σε υψηλό πληθωρισμό. Αυτός είναι ο λόγος που η μία γενιά μετά την άλλη επενδύει σε χρυσό, ακίνητα και δολάρια», είπε στο Reuters ο Οζγκούρ Γκουνερί, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Btc Turk, που από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο έχει προσελκύσει τουλάχιστον 1 εκατ. νέους πελάτες.
«Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι ανοιχτά 24 / 7», είπε στο Reuters ο Αλτούγκ Ισλέρ, αναλυτής και ιδρυτής της ιστοσελίδας Kripto Teknik. «Εκείνο το σαββατοκύριακο (σ.σ. της απόλυσης Αγκμπάλ), πολύς κόσμος αγόρασε Tether».
Διαβάστε ακόμη
Πάρης & Πατρίκ Μουράτογλου: Ο πατήρ, ο υιός και οι business με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο
Έρευνα: Γιατί θα είναι «βασιλιάδες» και το 2021 οι «σουπερμαρκετάδες»
Google: Προσέφερε $60.000 σε καθηγητή πανεπιστημίου και εκείνος την απέρριψε – Δείτε γιατί