search icon

Διεθνή

Reuters: Η Ρωσία εισάγει δυτικά μικροτσίπ μέσω Τουρκίας για τα οπλικά της συστήματα

Εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από γνωστές δυτικές εταιρείες, τα μικροτσίπ των οποίων -παρά τις κυρώσεις- βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της

Τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει μέσω Τουρκίας δυτικά μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για τα οπλικά της συστήματα, αλλά και μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Εσθονίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, αποκαλύπτουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το βρετανικό Ινστιτούτο RUSI (Royal United Services Institute).

Στην από κοινού έρευνα τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες (13.12.2022), οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες περιγράφουν αναλυτικά τη διεθνή αλυσίδα των προμηθειών, μέσω της οποίας η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει δυτικά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Στην έρευνα τους αποκαλύπτουν μια σειρά από ελάχιστα γνωστούς εισαγωγείς, μέσω των οποίων παρτίδες με ημιαγωγούς και άλλα εξαρτήματα τεχνολογίας φτάνουν στη Ρωσία μέσω Τουρκίας, Χονγκ – Κονγκ, Εσθονίας και άλλων εμπορικών κόμβων.

Μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν είναι και η Azu International, η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2022, με συνιδρυτή τον Τούρκο επιχειρηματία Γκοκτούρκ Αγκβάζ, και άρχισε να προμηθεύει τη Μόσχα με ηλεκτρονικά είδη μία εβδομάδα μετά τις πρώτες κυρώσεις που επέβαλαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία.

Μέσα σε διάστημα επτά μηνών η εν λόγω εταιρεία εξήγαγε στη Ρωσία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με παραστατικά ρωσικού τελωνείου.

Η εταιρεία Smart Impes GmbH ασχολείται με το χονδρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική εταιρεία προμήθευε με δυτικά προϊόντα πελάτη της στη Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε εμπορεύματα μέσω της Azu International, που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο ο Αγκβάζ δήλωσε στο Reuters από το γραφείο του κοντά στην Κολωνία, ότι η Smart Impex είχε σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών της ΕΕ, αλλά προμήθευε προϊόντα στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να εξάγουμε στη Ρωσία και πουλάμε μόνο στην Τουρκία», είπε. Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για «εμπορικό μυστικό», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν ξανά μαζί του λίγο πριν από τη δημοσίευση και ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ότι η Smart Impex «συμμορφώνεται με όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς» και «δεν καταστρατηγεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άλλη εταιρεία, την Azu International. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αγκβάζ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η Azu International είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κανάλια εφοδιασμού προς τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά, παρά τους δυτικούς εξαγωγικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις παραγωγών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών που άρχισαν να ισχύουν οι πρωτοφανείς κυρώσεις -από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου- εισήλθαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα μικροτσίπ βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Η έρευνα κατονομάζει τις αμερικανικές Intel Corp, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τον γερμανικό όμιλο Infineon AG.

Διαβάστε ακόμη

2023: Η χρονιά που θα μπουν κανόνες στην τηλεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πίνακας + pic)

Το 51,4% των πλοίων που αγόρασαν οι Greeks είναι φορτηγά αξίας $2,7 δισ.

New York Times: Οι «Πολίτες του Ράιχ» στη Γερμανία σχεδίαζαν τη δολοφονία του Όλαφ Σολτς

 

Exit mobile version