Τα στοιχεία ρευστότητας των ευρωπαϊκών funds υποδεικνύουν και θυμίζουν ιστορικές περιόδους κρίσης των αγορών, όπως αυτές του 2008 και του 2011, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Refinitiv.
Οι λιμνάζουσες αγορές, οι ανησυχίες για την πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν σε συνολική εκροή 57,2 δισ ευρώ από τα ευρωπαϊκά funds, σύμφωνα με την ανάλυση.
Τα mutual funds κατέγραψαν εκροές 67,6 δισ ευρώ μόνο το Φεβρουάριο. Τα ETFs από την πλευρά τους κατέγραψαν εισροές ύψους 9,2 δισ ευρώ.
«Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας, οι Ευρωπαίοι αναμένονταν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στα μακροπρόθεσμα funds και να επενδύσουν στη χρηματαγορά», σημείωσε ο Detlef Glow, επικεφαλής του τομέα ΕΜΕΑ Research της Refinitiv. «Αποτελεί άξιο απορίας πως οι επενδυτές προχώρησαν σε αποεπένδυση από τις καθ’ όλα βραχυπρόθεσμες χρηματαγορές οι οποίες συνήθως μπορούν να αποτελέσουν safe haven», συμπλήρωσε.
Η συνολική εικόνα της ροής επενδυτικών κεφαλαίων επηρεάστηκε σημαντικά από την εκροή 49,4 δισ από τις χρηματαγορές (βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε ομόλογα). Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει πως τα μακροπρόθεσμα funds είχαν εκροές μόλις 9 δισ ευρώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου αυτής.
«Όπως και να ‘χει, οι Ευρωπαίοι επενδυτές φαίνεται πως λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα στοιχεία του πληθωρισμού παγκοσμίως, αφού προχώρησαν σε πώληση ομολόγων βραχείας διαρκείας τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Glow.
Σημειωτέον πως τους δύο πρώτους μήνες του έτους τα mutual funds είχαν εκροές 91,9 δισ ευρώ ενώ τα ETFs είχαν εισροές 34,7 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τον Glow, η επένδυση σε ETFs θυμίζει παρόμοιες κινήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και αυτή της Ευρωζώνης του 2011.
Οι αναλυτές της Refinitiv ανέφεραν πως οι επενδυτές βρίσκονται ακόμα σε «κατάσταση συναγερμού», βάσει των κινήσεών τους.
«Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές ποντάρουν σε τομείς που διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η μελέτη του δείκτη της Refinitiv, Lipper Global Classifications, το πρώτο δίμηνο του 2022, κάνει ξεκάθαρη την προτίμηση των επενδυτών ως προς την αποεπένδυση σε ορισμένα safe-havens και την επένδυση σε funds που προσφέρουν διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους σε πολλαπλά επίπεδα».
Διαβάστε ακόμη
Ζελένσκι: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν θα γίνει Γ’ παγκόσμιος πόλεμος (upd)
Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πρόωροι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Τζίνα Πολέμη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το διεθνές κέντρο του Yachting