search icon

Διεθνή

Ραντεβού στο κινεζικό Νταβός δίνουν κορυφαίοι CEOs – Το μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων

Εντυπωσιακή η φετινή προσέλευση της επιχειρηματικής ελίτ, κυρίως από τις ΗΠΑ, στο China Development Forum, που θα λάβει χώρα 24-25 Μαρτίου, στο Πεκίνο - Η στρατηγική σημασία της κινεζικής αγοράς για τις πολυεθνικές, αλλά και η ανάγκη του Πεκίνου να πετύχει νέο άλμα στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη

Τουλάχιστον 90 CEOs κορυφαίων εταιρειών, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, θα δώσουν το «παρών» στο επονομαζόμενο κινεζικό Νταβός, το China Development Forum, που θα λάβει χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου, στο Πεκίνο.

Άλλωστε, παρά την ανησυχία που εκφράζεται για την πορεία ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και τις εντάσεις που υπάρχουν με έτερες δυνάμεις, όπως κυρίως οι ΗΠΑ, η αγορά της χώρας παραμένει στρατηγικής σημασίας για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν να κρατούν ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας με το Πεκίνο. Και το εν λόγω ετήσιο οικονομικό φόρουμ είναι σαφώς μια από τις καλύτερες αφορμές που μπορεί να έχουν για να συναντήσουν και να επικοινωνήσουν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, μόλις σήμερα οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανακοίνωσαν επίσημα πως στο φόρουμ θα παραστεί ο πρωθυπουργός Λι Κιανγκ, ενώ δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριξε πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζει, την ερχόμενη Τετάρτη, συνάντηση κορυφής με Αμερικανούς CEOs που θα βρίσκονται στο Πεκίνο για το φόρουμ.

Η συμμετοχή ειδικά από Αμερικανούς CEOs θα είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη, δεδομένου κιόλας πως οι δύο χώρες έχουν καταβάλει προσπάθεια να περιορίσουν τις διμερείς εντάσεις, παρά το γεγονός ότι η επικείμενη προεδρική μάχη στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει και πάλι ανατροπές σε περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Παρά το γεγονός ότι η τελική λίστα όσων παραστούν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, στο Πεκίνο είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν 34 κορυφαία ονόματα της αμερικανικής αγοράς, ανάμεσα τους ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone, ο Ντάρεν Γουντς της ExxonMobil, ο Κριστιάνο Αμόν της Qualcomm, ο Άμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates και ο Λάξμαν Ναρασιμάν της Starbucks Corp. Και βέβαια η λίστα περιλαμβάνει και CEOs από άλλες χώρες και βέβαια την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει μέρος πιο σημαντικό από την Κίνα» σχολίασε χαρακτηριστικά την Τετάρτη, από τη Σαγκάη που βρέθηκε πριν ταξιδέψει για το Πεκίνο, ο Τιμ Κουκ, o ο οποίος μάλιστα έχει ήδη συμπληρώσει τρεις επισκέψεις στην Κίνα από τις αρχές της χρονιάς, δεδομένου του ζωτικού ρόλου που έχει η αγορά της για τις πωλήσεις της Apple. Την Πέμπτη δε, εγκαινίασε και ένα ακόμη κατάστημα της κατασκευάστριας των iPhone στη Σανγκάη.

Βέβαια στο ευάλωτο σημείο που βρίσκεται η κινεζική οικονομία και η ηγεσία της γνωρίζει καλά πως έχει ανάγκη τη σταθερή ροή ξένων επενδύσεων και την αντιμετώπιση των φόβων που εκφράζονται για την αναπτυξιακή της πορεία, τα επίπεδα της εγχώριας ζήτησης και βέβαια και την κατάσταση της αγοράς ακινήτων.

Τα τελικά στοιχεία του 2023 έδειξαν πως η ροή των νέων ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Κίνα υποχώρησαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο τους εδώ και τρία χρόνια, μόλις στα 1,1 τρις. γουάν (153 δις. δολάρια)

Δεν είναι τυχαίο πως ενόψει του φόρουμ η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο 24 σημείων για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων, μεταξύ άλλων καταργώντας μια σειρά περιορισμών στην πρόσβαση προς την αγορά της, προσφέροντας νέα κίνητρα όπως στο φορολογικό μέτωπο και ενισχύοντας περαιτέρω τις διεθνείς πτήσεις κυρίως προς αεροδρόμια-κλειδιά όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη και το Γκουανγκζού.

Το σχέδιο δε, δίνει έμφαση στη βελτίωση των επενδύσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Διεθνή media έσπευσαν να σχολιάσουν πως η σπάνια επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ, την Τρίτη, σε εργοστάσιο της γερμανικής BASF στην Χουνάν αντανακλά ακριβώς την αλλαγή στρατηγικής του Πεκίνου. To ίδιο βέβαια ισχύει και με την εξίσου σπάνια συνάντηση που οργανώνει ο Κινέζος πρόεδρος, την ερχόμενη εβδομάδα, με κορυφαίους Αμερικανούς CEOs.

Η κινεζική κυβέρνηση διά στόματος του Λι Κιανγκ έθεσε πρόσφατα ως στόχο τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης στο 5% για τη φετινή χρονιά. Όμως, όσο κι αν επιμένει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ουδείς ξένος αναλυτής ή οίκος φαίνεται να συμφωνεί, ειδικά αν το Πεκίνο δεν καταφέρει να δώσει νέα ώθηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Και αυτό φαντάζει δύσκολο κυρίως στον νευραλγικό τομέα του real estate, που μέχρι πρότινος αναλογούσε έως και στο 20% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο όγκος των νέων κατασκευαστικών project σε μια χώρα που κάποτε χαρακτηριζόταν από κατασκευαστικό «οργασμό» έχει κάνει βουτιά κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας και αυτό πυροδοτεί ένα ντόμινο για τις θέσεις εργασίας, τη δραστηριότητα, τα εισοδήματα, την κατανάλωση και τελικά την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Ποια επιδόματα επηρεάζονται

Ξαναζωντανεύει η αγορά των IPOs στην Ευρώπη – Ισχυρό ντεμπούτο από την Galderma

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version