Το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate το οποίο ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες με ελλείψεις σε φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία.

Η χώρα του Περσικού Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος που ταρακουνούν συθέμελα την Ε.Ε.. Επιπλέον πρόβλημα προκαλεί και το γεγονός πως το Κατάρ είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Politico, ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει η χώρα ως εξαγωγέας του πολύτιμου αυτού υδρογονάνθρακα τους επόμενους μήνες θα περιπλακεί εάν οι βελγικές αρχές συμπεριλάβουν επίσημα τη Ντόχα στις έρευνές τους, δημιουργώντας διπλωματικό επεισόδιο. Όσο για τη Γερμανία αυτή καθαυτή, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικές για να αντισταθμίσει την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου, έχει πια καταλάβει πως ο ενεργειακός γεωπολιτικός λαβύρινθος είναι πολύ πιο περίπλοκος απ’ ό,τι περίμενε.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG από το Κατάρ αποτέλεσαν μόλις το 5% του συνόλου των εισαγωγών της Ε.Ε. φέτος, σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος της χώρας της Μέσης Ανατολής στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αναμένεται να γιγαντωθεί δεδομένης της ταχείας αύξησης της παραγωγικής ικανότητας του Κατάρ. Η χώρα θα ολοκληρώσει την κατασκευή δύο μεγάλων πρότζεκτ φυσικού αερίου το 2026 και 2027.

Η Γερμανία είχε «πιάσει πρώτη θέση» στη γραμμή προτεραιότητας εισαγωγών LNG από το Κατάρ, αφού η Ρωσία μέχρι πρότινος παρείχε το 55% του ετήσιου αναγκαίου φυσικού αερίου στη βιομηχανική «καρδιά» της Ευρώπης.

Σημειωτέον πως τον περασμένο Νοέμβριο, πληθώρα γερμανικών εταιρειών συνυπέγραψαν διμερή συμφωνία με την κρατική QatarEnergy και την αμερικανική ConocoPhillips για την παροχή 2 εκατομμυρίων τόνων LNG από το 2026 κι έπειτα.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, ενδιαφέρονται για το καταριανό LNG αλλά οι περισσότερες εξ αυτών έχουν διαπραγματευτεί αγορές σε τιμές spot», τόνισε η Σύνθια Μπιάνκο του think tank ECFR, προσθέτοντας πως «η Γερμανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Κατάρ».

Αν και η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, αποτελεί και ηθικό εφιάλτη για το Βερολίνο. Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ερωτήθηκε, πρόσφατα «αν το Κατάρ “αγοράζει” Ευρωβουλευτές, θα έπρεπε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη χώρα αυτή;». Απαντώντας, ο Χάμπεκ τόνισε πως «τα δύο θέματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η διαφθορά και η δωροδοκία είναι εγκλήματα. Το εμπόριο με άλλες χώρες πρέπει πάντοτε να διέπεται από ηθικούς αλλά και οικονομικούς κανόνες. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν συμφέρον για την αντιστάθμιση του απολεσθέντος ρωσικού φυσικού αερίου. Πιστεύω πως πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο υποθέσεις».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το Politico, η ενεργειακή ασφάλεια είναι υπερβολικά σημαντική και δε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο γενικότερο αφήγημα του σκανδάλου Qatargate. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση του Κατάρ έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες, ενώ έχει κατηγορήσει τις Βρυξέλλες πως «λαμβάνουν μεροληπτικές αποφάσεις κατά του Κατάρ βασιζόμενες σε ψευδείς πληροφορίες». Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωμάτη της μεσανατολικής χώρας, «η  απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», προσθέτοντας πως «απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά».

To σκάνδαλο, πάντως, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση εναντίον της κυβέρνησης συνεργασίας της Γερμανίας, δεδομένου του ότι το κόμμα των Πρασίνων πρέπει να προσυπογράψει νέες συμφωνίες για τη χρήση υδρογονανθράκων και τη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξή τους. Όταν ερωτήθηκε όσον αφορά το σκάνδαλο και τη συμφωνία με το Κατάρ, ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ράσμους Άντερσεν τόνισε πως «μελετούμε ενδελεχώς οτιδήποτε έχει να κάνει με το Κατάρ και τις σχέσεις του με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι». Η συνάδελφός του και Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χένρικε Χαν τόνισε πως «το φυσικό αέριο από το Κατάρ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση όσον αφορά τη γερμανική ενεργειακή ασφάλεια αλλά προσωρινή ευκαιρία αντιστάθμισης του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η Ρωσία».

Οι γερμανικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες οι οποίες συνεργάζονται ενεργειακά με το Κατάρ. Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies κατέχει μερίδιο του North Field East και του «αδερφικού» πρότζεκτ υγροποιημένου φυσικού αερίου North Field South, ενώ η ιταλική Eni κατέχει μερίδιο του North Field East.

Τέλος, η Μπιάνκο του ECFR υπογράμμισε πως «εάν οι βελγικές αρχές συμπεριλάβουν την κυβέρνηση του Κατάρ στην υπόθεση διαφθορας θα υπάρξουν διπλωματικές εντάσεις. Το σκάνδαλο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις σε όποιες συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και της χώρας του Περσικού».

Διαβάστε ακόμη

Citi: Πώς να επενδύσετε στις αγορές το 2023 αν θέλετε να «είστε κόντρα στο ρεύμα»

Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» τώρα στο mega project του Ελληνικού (pic)

Κρυπτονομίσματα: Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το Tether ή το Binance (pics+ διαγράμματα)