search icon

Διεθνή

Πτώση του πληθωρισμού στην Τουρκία – Κάτω από το 40%

Για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.

Παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ σήμερα ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη 

Στέλιος Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Προ των πυλών το comeback της ΑΓΝΟ – Καλπάζουν οι εξαγωγές

Η HIG επεκτείνεται σε τουρισμό και logistics – Στο επίκεντρο η Κρήτη

GetYourGuide: Πώς πέτυχε αποτίμηση $2 δισ. ο μεγάλος αντίπαλος της TripAdvisor

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version