Η Wall Street φαίνεται πως αρέσκεται στην ιδέα πως η νέα μεγάλη ανατροπή των δεδομένων στον οικονομικό ορίζοντα είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, αν και η Fed δεν πρόκειται να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα σύντομα, σύμφωνα με το CNBC.
Με ηγέτες χώρες όπως η Κίνα και οι… Μπαχάμες, τα ψηφιακά νομίσματα προκαλούν ενδιαφέρον όσον αφορά το μέλλον μιας οικονομίας η οποία δε θα βασίζεται διόλου στα χαρτονομίσματα.
Ενα ψηφιακό δολάριο θα μοιάζει με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum αλλά θα διαφέρουν σε μερικά καίρια σημεία.
Αντί για ένα asset το οποίο θα μπορεί να συναλλάσσεται αλλά χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα και περιορισμένη χρήση, ένα ψηφιακό νόμισμα ελεγχόμενο από κεντρική αγορά θα λειτουργεί περισσότερο όπως το δολάριο και θα είναι γενικά αποδεκτό. Επίσης, θα ελέγχεται από μια κεντρική αρχή.
Απομένουν, πάντως, πλειάδα ερωτήσεων που πρέπει να απαντηθούν πριν πάρει την απόφασή της η Fed, αλλά το μομέντουμ φαίνεται πως αυξάνεται ανά τον κόσμο.
«Μια μεγάλη και γενικευμένη προώθηση των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDCs) μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στα χρηματοοικονομικά συστήματα», ανέφερε ο Τσετάν Αχια, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Οι προσπάθειες για την εγκαθίδρυση των CBDCs αυξάνονται, με το 86% των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ήδη να μελετούν πιθανά ψηφιακά νομίσματα».
Ανησυχίες
Παράλληλα με τον οποιοδήποτε ενθουσιασμό για τα ψηφιακά νομίσματα έρχονται και οι ανησυχίες όσον αφορά την σωστή τους εκτέλεση.
Οι υποστηρικτές των CBDCs, από την άλλη, αναφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως την πρόσβαση στα τραπεζικά συστήματα ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.
Υπάρχει, προφανώς και το πλεονέκτημα της ταχύτητας. Οι πληρωμές από τις κυβερνήσεις προς τους πολίτες, όπως κατά τη διάρκεια των οικονομικών κινήτρων της πανδημίας, θα είναι πολύ πιο γρήγορες και εύκολες εάν τα χρήματα μετακινούνται σε “ψηφιακά πορτοφόλια”.
«Νέες μορφές ψηφιακών νομισμάτων μπορεί να προσδώσουν γραμμές σωτηρίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», σύμφωνα με την Κρυσταλλίνα Γκεοργκίεβα, του ΔΝΤ. «Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες θα είναι οι ευάλωτοι πολίτες, αυτοί που κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέφεραν περισσότερο».
Οι “χαμένοι” της υπόθεσης μπορεί να είναι τα τραπεζικά ιδρύματα, είτε τα παραδοσιακά, είτε τα fintech, τα οποία μπορεί να χάσουν καταθέσεις λόγω των μετακινήσεων των καταθέσεων των πολιτών σε κεντρικές τράπεζες.
Υπάρχουν επίσης και ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ενσωμάτωση των νέων συστημάτων.
“Ψηφιακά νομίσματα 2.0”
Τη στιγμή που η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες μελετούν τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, η Wall Street φαίνεται πως έχει αποδεχτεί και αναμένει το νέο οικονομικό μέλλον.
«Η κούρσα για τη μετατροπή σε Digital Money 2.0 ξεκίνησε», ανέφερε η Citigroup σε εγκύκλιό της. «Πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια νέα Κούρσα του Διαστήματος ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο των Ψηφιακών Νομισμάτων. Εμεις πιστεύουμε πως η “πίτα” είναι αρκετή για να χωρέσουν όλοι».
Παρόλα αυτά, η κούρσα έχει ξεκινήσει και μέχρι τώρα ηγείται η Κίνα.
Με το λανσάρισμα του ψηφιακού γιουάν το 2020, πολλοί πιστεύουν πως η Κίνα μπορεί να υποσκάψει την κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Αν και η Κίνα έχει πολλάκις αναφέρει πως δεν αποσκοπεί σε κάτι τέτοιο, η Bank of America υποστηρίζει πως ένα λανσάρισμα ενός “ψηφιακού δολαρίου” θα το κρατήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
«Τα CBDCs προσφέρουν τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων, χωρίς τα μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων», ανέφερε η Αννα Ζου της Bank of America.
Πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει στα σχέδιά τους για ένα νέο ψηφιακό νόμισμα. Οι Μπαχάμες ήταν οι πρώτες, με το “Sand Dollar” τους.
H Fed ήδη συνεργάζεται με το ΜΙΤ για την μελέτη της αποτελεσματικότητας ενός ψηφιακού δολαρίου, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμά του.
«Υπάρχουν αρκετές και δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», ανέφερε ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του στο “60 Minutes” του καναλιού CBS.
«Προχωράμε σε κινήσεις που θα αποτελέσουν λύσεις. Δεν έχουμε πάρει ακόμη αποφάσεις, αφού δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτή η κίνηση θα ωφελήσει τους πολίτες. Αυτό το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο».
Σε ένα working paper για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γκρεγκ Μπάερ, CEO του λόμπι Bank Policy Institute προειδοποίησε για μια πιθανή “υποτίμηση” του κλασικού τραπεζικού συστήματος ενώ προσέθεσε πως «η επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι μεγάλη, εκτός κι αν η κεντρική τράπεζα λάβει την ευθύνη για τον δανεισμό, ή παρέχει τακτική χρηματοδότηση των τραπεζών».
Τα μετρητά βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης
Η ΕΚΤ προάγει το “britcoin” σχέδιό της αν και ανέφερε πως θα το χρησιμοποιήσει μόνο ως εργαλείο για τις τράπεζες, το οποίο θα λειτουργεί ως ενδιάμεσο για τις ψηφιακές νομισματικές καταθέσεις.
«Αυτό το “britcoin” θα προσδεθεί στην αξία της στερλίνας κι έτσι δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως asset κερδοφορίας. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μειώσεις του κόστους συναλλαγών αλλά και αύξηση των επενδύσεων στη Βρετανία» ανέφερε ο Τζέρεμι Τόμσον-Κουκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Equals Money.
«Πιστεύω πως αυτό νομιμοποιεί την άποψη πως τα χαρτονομίσματα και γενικότερα το “cash” πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς και πως ολόκληρος ο κόσμος συναλλαγών θα είναι σύντομα ψηφιακός», υπογράμμισε ο Τόμσον-Κουκ.
Aκόμη και μετά την -προφανή- πορεία προς τα ψηφιακά νομίσματα, οι ρυθμιστές των ΗΠΑ θα κάνουν καιρό πριν προβούν σε αλλαγές.
Διαβάστε περισσότερα:
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Σωστή η απόφαση να μην ανοίξει τώρα η εστίαση»
United Airlines: Ξεκινά τον Ιούλιο για πρώτη φορά απευθείας πτήσεις από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα
ΡΑΕ: Πάνω από 530.000 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο ρεύματος το 2020